Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниЕдинна национална позиция по кризата в Украйна е възможна

Единна национална позиция по кризата в Украйна е възможна

21.03.2014

След вчерашния Европейския съвет важното за България е, че на този етап не вървим към икономически санкции. Остава да видим дали шансът, който се дава за политически диалог, за връщане на полето на дипломацията, ще бъде използван, за да избегнем страховете на хората от нова Студена война. Това заяви в студиото на "Гореща точка" по TV7 министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

 
България, заедно с други страни-членки, които се намират в близка до нашата ситуация, защитава мнението, че евентуални икономически санкции ще засегнат не само Русия, но и нас, дори в по-голяма степен. Санкциите не са някаква самоцел. Въпросът е дали това, което искаме да постигнем – политически диалог и преки преговори между Русия и Украйна, ще стане с тежки икономически санкции, подчерта Вигенин.„Аз лично не съм убеден. Затова и ние, без да отстъпваме от принципите, които защитаваме до момента, трябва да сме наясно кои са ефективните средства за това, което трябва да се постигне”, допълни той. 
 
Външният министър обясни, че ако все пак се тръгне в посока широкомащабни икономически санкции, България ще поиска компенсации от Европейския съюз.Направили сме ориентировъчен анализ на въздействието и нашите партньори са информирани, посочи той. По думите му, в такива случаи компенсациите могат да бъдат финансови или свързани с известни изключения – да не налагаме някои от санкциите или да имаме преходен период. 
 
Разчитаме, че след всичко, което се случи, може да се направи още един сериозен опит да се върнат всички в полето на преговорите, каза още Кристиан Вигенин. Според него, все още е рано да се говори за нова Студена война, но ако влошаването на общата атмосфера продължи, нищо чудно да стигнем до ситуация, в която ще се надпреварваме в санкции, ще се наказваме. От това нито един гражданин не печели, а ЕС е съюз, който поставя на първо място интересите на гражданите, заяви външният министър
 
По думите му, факт е, че това е най-сериозната криза в Европа след Студената война, тъй като в нея пряко участват Русия и една от най-големите европейски държави – Украйна. Променят се съществено геостратегическите баланси в Черно море с анексирането на Крим. Така че ЕС и НАТО имат своите поводи за притеснения.
 
Най-големият потърпевш от ситуацията си остава Украйна и това не е абстрактно понятие, а страна с 45 милиона души население. Когато определяме нашата позицията, трябва да  имаме предвид хората. Когато се говори за санкции срещу Русия, те не са срещу руския народ, а срещу действията на една власт. Отношенията ни с хората няма да се променят.
 
Що се отнася до изработването на обща позиция на Народното събрание във връзка със ситуацията в Украйна, според Кристиан Вигенин по предложената от Коалиция за България декларация може да се търси съгласие с другите парламентарно представени политически сили. Той беше категоричен, че този толкова важен за България въпрос не е редно да се използва за предизборни цели. „Допирни точки има, въпросът е дали искаме да стигнем до тях или ще правим партийна пропаганда”, подчерта той.
 
Външният министър изрази надеждата и насроченият за 24 март Консултативен съвет по национална сигурност да стигне до съгласие, „за да излезем с общо послание към нацията”. Всичко друго би било несериозно, заяви Кристиан Вигенин. 

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета