Прочети повече
< >
НачалоНовиниВигенин номинира механика на кораба „Коста Конкордия” Петър Петров за „Европеец на годината"

Вигенин номинира механика на кораба „Коста Конкордия” Петър Петров за „Европеец на годината"

17.05.2012

Евродепутатът Кристиан Вигенин номинира Петър Петров - първи механик на туристическия кораб „Коста Конкордия”, за престижното отличие „Награда за европейски гражданин”. Наградата се присъжда веднъж годишно от Европейския парламент за действия или дейности на граждани, групи, сдружения или организации, които са проявили изключителна ангажираност за насърчаването на по-доброто взаимно разбирателство, както и по-добрата интеграция между гражданите на държавите членки, или дейности, свързани с трансграничното сътрудничество в рамките на Европейския съюз. 

 „Призът „Награда за европейски гражданин” трябва да бъде присъден за гражданско поведение, което си струва да бъде отличено. Достатъчно сме номинирали политици и администратори за подобни награди. Все пак Европейският съюз с неговите ценности го правят гражданите и техният принос трябва да бъде забелязан и оценен. Трябва да бъдат насърчени хората, които помагат на другите и правят жертви за тях – това са ценностите, върху които е изграден Евросъюза и Петър Петров ги е защитил. Неговите действия могат да бъдат пример за подражание и са показателни за висок морал и професионализъм.”, смята евродепутатът Кристиан Вигенин, по чиято инициатива Петров е номиниран за наградата.

Петър Петров е първи механик на туристическия кораб „Коста Конкордия” и участва лично в спасяването на повече от 500 пътници с риск за живота си. На 13 януари 2012 г. пътническият кораб „Коста Конкордия“ засяда на скална маса край италианския остров Джилио. По това време на борда се намират повече от 4200 души. След сблъсъка със скалите, пасажерският кораб започва бързо да се пълни с вода и това налага спешната евакуация на пътниците, с помощта на спасителните лодки. Лошите метеорологични условия и влошаващата се ситуация с потъващия кораб го правят опасен за всеки, който се намира в близък обсег до него. В тази изключително сложна ситуация първият механик Петров, като рискува живота си, успява да направи общо 6 курса с една от спасителните лодки и по този начин помага за спасяването на повече от 500 човека. Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба, едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.

Отличието „Награда за европейски гражданин” е под формата на почетен медал и има символична стойност. Носителите на наградата се определят от Комисията по присъждането, която може да избере до 50 лауреати общо от всички 27 държави-членки. Във всяка страна ще се проведат публични церемонии по връчването на приза. Подобно събитие, на което ще бъдат поканени и отличените, ще се състои и в Брюксел или Страсбург през месец декември.

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета