Прочети повече
< >
НачалоНовиниИзказване на Кристиан Вигенин по време на обсъждане на АСТА в Групата на социалистите и демократите в ЕП

Изказване на Кристиан Вигенин по време на обсъждане на АСТА в Групата на социалистите и демократите в ЕП

08.02.2012

Ще имаме и други възможности да дискутираме АСТА по същество, искам сега най-главното да споделя. Смятам, че нашата позиция трябва да бъде основана не само на тълкуване на един или друг текст, а да бъде принципна и да отчете следното:

1. Как се стигна до това споразумение - непрозрачни, на практика тайни преговори, които оставиха впечатление, включително и сред евродепутатите, че се случва нещо заплашително.
 
2. Как беше подписано това споразумение - отново без консултации и какъвто и да било дебат нито с гражданите, нито дори с много от специализираните организации и, както разбирам, не само в моята страна.
 
3. Какви са реакциите на гражданите - масови протести под различна форма на млади хора в цяла Европа; заблуда е да смятаме, че зад тях не стоят реални хора.
 
4. Какви са потенциалните заплахи от прилагането на това споразумение - наличието на твърде общи формулировки, които могат да бъдат прилагани по различен начин в различните страни.
 
Аз уважавам труда на всички, които създават интелектуален продукт, но не мога да приема по никакъв начин защитата на този продукт да отвори вратата към контрол, следене, правни действия, които надхвърлят драстично привидно добрите намерения на АСТА. Казвам го като гражданин на страна, в която уважението към личното пространство и гражданските свободи е на "санитарния" минимум, а в средите на МВР отсъства. 
 
Ние в България често казваме, че пътят към Ада е постлан с добри намерения, надявам се АСТА да не се окаже точно това. 
 
В условията на социален разпад, липса на перспектива за реализация, висока безработица, едно от малкото места, където младите хора се чувстват свободни и равноправни, е Интернет. Аз не мога с гласа си да допринеса да отнемем тази свобода или дори да създадем впечатлението, че тя се отнема, колкото и това да изглежда хипотетично.
 
Ако можехме да променим спорните текстове - щеше да е различно. Но ние можем да кажем само "да" или "не". Аз казвам "не" на АСТА и се надявам Групата на С&Д да се произнесе ясно и аргументирано с "не" възможно по-скоро. Това ще бъде важен ориентир и за докладчика Дейвид Мартин, защото по неговите действия и позиции ще бъдем оценявани всички ние.

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета