Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниВигенин към Кунева: За да успеете с подготовката, ще трябва да въведете военно положение

Вигенин към Кунева: За да успеете с подготовката, ще трябва да въведете военно положение

08.07.2016

Повече усилия отиват в правене на структури, отколкото в реална работа по председателството на ЕС

"Какви предложения смята да направи България пред партньорите, така че с излизането на Великобритания от Европейския съюз да не се стигне до технически и политически провал на българското председателство на Съвета?" Това попита вицепремиера Кунева народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин. "Този риск стои от момента, в който Лондон реши да проведе реферундум, но Вие в нито едно от официалните решения и документи не отчетохте този риск."

Недоволен от изложението на Кунева, в което тя информира, че решението дали българското председателство ще се изтегли с шест месеца по-рано предстои да се вземе през втората половина на месец юли, без да е ясна българската позиция, Вигенин поиска правителството да направи анализ дали е в състояние да осъществи подготовката в съкратени срокове и да излезе с конкретни предложения пред партньорите. "Не можем да стоим и да чакаме някой да реши вместо нас.", подчерта Вигенин и припомни, че преди три месеца вицепремиерът Кунева вече е заявила, че има изоставане в подготовката, едва преди два месеца е прието постановление за създаване на механизъм за подготовката на председателството - щаб, който все още не е заработил. "Имам чувството, че повече усилия отиват в правенето на структури, а не в реална работа по председателството. Ако председателството се измести 6 месеца по-рано, този щаб, който създадохте, наесен трябва да стане Кризисен, а догодина ще трябва да обявите военно положение, за да успеете с подготовката.", предупреди народният представител от левицата. Той напомни също, че излизането на Великобритания ще промени и приоритетите, договаряни до момента в рамките на т.нар. Тройка, в която освен България, участват Великобритания и Естония.

Кристиан Вигенин спомена като едно от възможните решения Австрия, която по план е непосредствено след България, да бъде помолена като по-опитна да поеме британското председателство през втората половина на 2017 г.

 

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета