Прочети повече
< >
НачалоНовиниПредстоящиДокументален филм събира всички нарушения на Избори 2011 в едно

Документален филм събира всички нарушения на Избори 2011 в едно

07.06.2012

Страх, хаос, манипулации и купуване на гласове ли стоят в основата на Избори 2011г.? Отговор на този въпрос дава документалният филм „Как да спечелим избори в България”.  Премиерата му е на 13 юни 2012г. в  Европейския парламент в Страсбург.

Сред първите, които ще видят филма са председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев и председателят на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода. На прожекцията ще присъстват 15 журналисти от водещи български медии, поканени в Страсбург от евродепутата Кристиан Вигенин. 

Във филма „Как да спечелим избори в България” са събрани Почти всички уникални телевизионни кадри, уловили нарушения на изборите през 2011г. 22-минутната лента показва както ексклузивните кадри от „БГНЕС” с депутати от ГЕРБ, които разнасяха чували в ОИК София, така и заснетите с телефон скандали в ОИК Кюстендил, където депутат от БСП спори разгорещено за кръстчетата върху бюлетините. 
 
„Всъщност, по-голямата част от тези кадри са показвани по телевизиите, но в различни медии и различни предавания.  Те са уникални и събрани на едно място,  дават една невиждана цялостна картина за нарушенията по изборите миналата година”, споделя продуцентът на филма Милен Марчев.  Той и екипът му са обиколили много от градовете и селата, където е имало инциденти и от своя страна са взели уникални интервюта с пострадали от предизборен или следизборен тормоз. За първи път пред камерите бившата вече кметица на Лом Пенка Пенкова разказва как нейни застъпници и поддръжници са били бити. Очевидци на нарушения преживяват наново драмите от октомври 2011г. 
 
„Целта на филма не е да обяви вече миналите и всеобщо признати избори за невалидни, а да покаже начините, по които се манипулират избори в България, така че това да не се случи догодина на парламентарните”, обясняват авторите на документалния разказ. „По- скоро това е един наръчник къде да търсим измами при следващия вот”, допълва Милен Марчев. Той и екипът му 4 месеца обикалят из страната, за да търсят очевидци на нарушения, които са склонни да говорят пред камера, защото страхът още не ги е напуснал. Във филма са използвани и кадри от телевизионния екип, обикалял с датските наблюдатели от SILBA и ексклузивни кадри от репортерски телевизионни разследвания.
 

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета