Прочети повече
< >
НачалоНовиниПредстоящиКристиан Вигенин на посещение в Молдова

Кристиан Вигенин на посещение в Молдова

16.11.2012

Кристиан Вигенин, член на Европейския парламент и съпредседател на Парламентарната асамблея  Евронест, е на посещение в Кишинев, където ще се проведе заседание на Бюрото на Евронест на 17 ноември 2012 г. По време на посещението, Вигенин ще проведе срещи с президента на Молдова Николае Тимофти, с председателя на молдовския парламент Мариан Лупу, с ръководителя на Делегацията на Европейския съюз в Кишинев Дирк Шубел, както и с представители на гражданското общество. 

Бюрото на Евронест ще обсъди на заседанието си проведените през тази година избори в четири от шестте държави-членки на Източното партньорство (Армения, Беларус, Грузия и Украйна), както и дейността на Асамблеята през следващата година. Третата пленарна сесия на Евронест ще се проведе в Брюксел на 27-29 май 2013 г. 
 
Парламентаристите ще разискват в Кишинев и позицията на Евронест по отношение на следващата Многогодишна финансова рамка (2014-2020). В нея членовете на Бюрото подчертават значимостта на Политиката на съседство на ЕС в контекста на все по-задълбочено сътрудничество между Евросъюза и Източните му съседи и настояват средствата за подкрепа на процесите на демократизация и реформа на тези страни, ако не могат да бъдат увеличени в следващия бюджет на ЕС поради мерките за преодоляване на финансовата и икономическа криза, поне да не бъдат намалени. 
 
В дневния ред на заседанието на парламентаристите е и идеята за създаване на Форум на жените, който да допринесе за постигането на равенство между половете и да подчертае значимостта на ролята на жените в обществения и политическия живот.
 
В рамките на визитата си, Кристиан Вигенин ще проведе и среща с посланика на България в Кишинев Георги Панайотов, както и с представители на българската общност в Молдова. Сред поканените са дейци на образованието и културата, представители на граждански организации и на местната администрация. 

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета