Прочети повече
< >
НачалоНовиниПредстоящиПетър Петров ще получи наградата "Европеец на годината"

Петър Петров ще получи наградата "Европеец на годината"

28.09.2012

Българският моряк Петър Петров, който помогна за спасяването на над 500 души при потъването на круизния кораб "Коста Конкордия", ще получи наградата на Европейския парламент за европейски гражданин. Националната церемония ще се състои на 1 октомври, понеделник, от 12.00 часа в Народното събрание, пл. "Народно събрание" 2. 

Кандидатурата на Петър Петров бе внесена от българският член на ЕП Кристиан Вигенин, а националното жури беше в състав Андрей Ковачев, Евгени Кирилов и Станимир Илчев.

Европейският парламент присъжда всяка година Наградата за европейски гражданин, която е под формата на почетен медал и има само символична стойност. Тя се връчва за дейности, които насърчават по-доброто взаимно разбирателство и по-тясната интеграция между гражданите на държавите от ЕС или дава конкретен израз на ценностите, залегнали в Хартата на основните права на ЕС. 

На 13 януари 2012 г. пътническият кораб “Коста Конкордия” засяда на скална маса край италианския остров Джилио. По това време на борда се намират повече от 4200 души. След сблъсъка със скалите, пасажерският кораб започва бързо да се пълни с вода. Екипажът подава сигнал за бедствие, но поради лошите метеорологични условия и влошаващата се ситуация с потъващия кораб, плавателният съд става опасен за всеки, който се намира в близък обсег до него. В тази изключително сложна ситуация, първият механик Петър Петров, рискувайки живота си, успява да направи общо 6 курса с една от спасителните лодки и по този начин помага за спасяването на повече от 500 човека. Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба, едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията. Действията на Петър Петров предотвратяват огромна трагедия за цяла Европа, защото сред пасажерите са представители на десетки националности, преди всичко от Европейския съюз.

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета