Прочети повече
< >
НачалоНовиниПредстоящиСеминар за бъдещето на Инструмента за пред-присъединителна помощ

Семинар за бъдещето на Инструмента за пред-присъединителна помощ

11.04.2012

  На 11 април 2012 г., Комисията по външни работи на Европейския парламент е домакин на семинар, посветен на Инструмента за пред-присъединителна помощ (ИПП). Събитието е по инициатива на Кристиан Вигенин, докладчик на ЕП по предложението на Европейската комисия (ЕК) за нов Регламент за ИПП за следващата финансова рамка на ЕС 2014-2020 г.

Събитието е част от стремежа на ЕП към засилена прозрачност, отговорност и участие на заинтересованите страни в процеса на формиране на политиките на Общността.

Дискусията ще бъде открита от Елмар Брок (председател на Kомисията по външни работи на ЕП), а встъпителни изказвания ще направят Стефано Санино (завеждащ Генерална дирекция „Разширяване” на ЕК), Карел Пинкстен (член на Европейската сметна палата), Дубравка Флинта (Министерство на финансите на Хърватия) и Лидия Димова (Македонски център за европейско образование).
 
Сред гостите на събитието ще бъдат председатели и членове на парламентарни комисии по европейска интеграция от Хърватия, Турция, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, евродепутати и неправителствени организации.
 
Съгласно промените, настъпили след влизането в сила на Лисабонския договор, предложеният регламент е предмет на обикновена законодателна процедура (гласуване от Парламента и Съвета), за разлика от настоящия регламент (за финансовия период 2007 – 2013 г.), при чието гласуване през 2006 г. ЕП имаше само консултативна роля. Очаква се докладът с позицията на ЕП да бъде приет на 10 юли, а преговорите с Комисията и Съвета (т.нар. „триалог”) да протекат през септември. Новият регламент, наред с останалите финансови инструменти на ЕС – част от законодателния пакет, свързан с новата финансова рамка, ще влезе в сила от 2014 г.
 
Събитието може да се проследи онлайн от 16:00 часа (с превод на английски, френски и немски) тук 

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета