Трябва алтернативна стратегия за развитието на ЕС

18.06.2011

Апелът на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент „Да променим Европа“ обръща отново вниманието на европейските граждани към основните ценности, върху които се гради единна Европа – солидарност, социална справедливост, равни възможности и устойчиво развитие. Пакетът от икономически мерки, който предлага Европейската комисия, би ощетил най-силно младите хора. Бъдещето на младите в много от страните членки, сред които за съжаление се нареди и България, заради неспособността на правителството да се справи с предизвикателствата на кризата, е застрашено от нарастващата безработица и орязването на инвестициите в наука, нови технологии и модернизация. Много млади хора в България и Европа на практика са изключени от обществото и усещането за професионална неудовлетвореност и социална абдикация от страна на държавата може да доведе до поява на екстремистки настроения и активизиране на националистически движения.

Социалистите в Европа отдавна призоваваме финансовият сектор също да поеме част от бремето на кризата чрез съвсем конкретни мерки. Европейският парламент подкрепи предложенията ни, като гласува на две пленарни сесии резолюции, призоваващи за въвеждане на данък върху международните финансови транзакции. Сега е ред на Еврокомисията да изпълни задълженията си по Лисабонския договор и да се съобрази с апела на ЕП. Европа трябва да даде пример, като въведе такъв данък и работи за неговото прилагане в световен мащаб. Данъкът върху финансовите транзакции ще осигури част от така необходимите средства за гарантиране развитието на европейската икономика и устойчивостта на социалната политика. Едновременно с това приходите от него ще намалят сумата, която страните членки внасят в европейския бюджет, което ще помогне и на отделните държави да финансират адекватни мерки за излизане от кризата.

Всъщност философията на предлаганата от Еврокомисията политика, срещу която подемаме нашата кампания, се споделя от българското правителство и негативните резултати от нея са налице. Безработицата се увеличава, особено сред младите, ръстът на икономиката е колеблив, расте инфлацията, а реалните доходи намаляват. Все повече хора изпадат под границата на бедността. Това ни дава основание да смятаме, че инициативата на Групата на социалистите и демократите ще намери широка подкрепа в България – един очевидно сбъркан и доказано неработещ модел не трябва да се легитимира на европейско равнище.

На 23 юни, непосредствено преди заседанието на Европейския съвет, ще се състои среща на лидерите на партиите членки на Партията на европейските социалисти. На срещата ще бъде приета декларация, призоваваща за алтернативна стратегия за развитието на ЕС, основана на инвестиции и модернизация.
Групата на социалистите и демократите е втора по големина в Европарламента, а премиерите-социалисти, които заседават в Европейския съвет, вече се броят на пръстите на едната ръка. Разчитаме обаче на подкрепата на гражданите, защото на последните европейски и национални избори те не са гласували за политиката, която днес европейската десница се опитва да наложи. Време е за промяна!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>