Божидар Димитров не направи нищо, за да защити правата на българите в Македония

14.11.2012

С известно учудване се запознах със свободните съчинения на г-н Божидар Димитров по мой адрес в електронните медии. Дирижираните медийни акции с цел изопачаване на позиции и очерняне на хора са стил, който се прилага до съвършенство в съседна Македония и срещу който самият Божидар Димитров нееднократно се е изказвал. На негово място бих бил много по-внимателен, когато говорим за предателства, защото като министър в правителството на ГЕРБ, отговарящ за българите в чужбина, г-н Димитров не направи нищо, за да защити правата на българите в Македония. В същото време пламенно защитаваше раздаването на български паспорти, оказа се и на хора, които не само не се чувстват българи, а откровено работят срещу българския интерес. Не направи нищо, за да има поне една българска медиа в Скопие. Не предприе инициатива да защити на дело, а не само с интервюта българското културно-историческо наследство. И най-сетне, в правото думите на г-н Димитров се наричат „оклеветяване“, защото в нито един момент – официално или не – не съм коментирал, а още по-малко одобрил или отрекъл каквото и да е събитие от близката ни история.

Използвам отново случая, за да предупредя, че действията на две некомпетентни и популистки правителства са на път да издълбаят пропаст между българи и македонци. Национално предателство е български политици и общественици да участват с ентусиазъм в изкопните работи, без да си дават сметка за дългосрочните последствия. Аз работя с убеденост за деня, в който между България и Македония няма да има граница, нещо, което бих нарекъл – перифразирайки президента Първанов – може би най-романтичната част от българското бъдеще. По нелекия път към този ден можем да решим всички трудни въпроси, които висят с години – не със заплахи, а с диалог по ясно дефинирани цели и с разбиране и подкрепа от европейските ни партньори. Тогава, в това не чак толкова далечно бъдеще, се надявам да получа извинение от тези, които днес разливат помия.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>