< >
НачалоВ медиитеНационални медии
Кристиан Вигенин: Всеки глас в изборите е важен!
11.11.2021

КРИСТ ИАН ВИГЕНИН е на 46 години. Завършил е "Международни отношения" и "Макроикономика" в УНСС. Зам.-председател на Националния съвет на БСП, член на Президиума на ПЕС. Вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОССЕ. Заместник-председател на 44-тото, 45-ото и 46-ото Народно събрание, народен представител в 40-ото и 43-тото НС. Член на Европейския парламент 2007-2013 г., министър на външните работи 2013-2014 г.

- Г-н Вигенин, очакват ни трети парламентарни избори за година, хората се умориха, как смятате да ги убедите да гласуват, и то най-вече за БСП?

- В българските народни приказки нещата често се случват от третия път. Надявам се този политически кошмар да завърши като приказка с щастлив край. Трябва да бъде направено това усилие, за да поставим на нова стабилна основа управлението на страната - с твърдо мнозинство в парламента, обединено около ясни политики за хората, което да може да разчита на подкрепа от президента. БСП през тази година показа, че има опита, познанията и хладнокръвието да постигне необходимата спойка между партиите, с малко повече добра воля и отговорност от всички ще стигнем до нужния резултат. Колкото по-силна е БСП в парламента, толкова по-голяма е вероятността да има стабилно и полезно за хората управление. Това е силна мотивация да се гласува за БСП.

- БСП представи предложенията си за мерки в първите 100 дни от следващия парламент. Кои все пак са стъпките, които не търпят никакво отлагане?

- Виждате как се развиват и застъпват кризите. Може да се окаже, че след месец ще трябва да решаваме и нови неотложни проблеми. Към днешна дата най-сериозните предизвикателства са свързани със здравеопазването и КОВИД-кризата, с растящите цени, в чиято основа е експлоадиралата цена на електроенергията за бизнеса, с идващата зима и гарантирането на отоплението за хората и свързаната с всичко това нужда от увеличаване на доходите. Времето е много ограничено, затова първата ни работа след свикването на парламента, паралелно с преговорите за съставяне на правителство, трябва да е приемането на държавния бюджет за 2022 г., където да залегнат мерките ни като например намаляване на ДДС от 20 на 9% за храни, както и за електроенергия, природен газ и парно, повишаване на минималната работна заплата, гарантиране на допълнителните 120 лева към пенсиите и за следващата година, преизчисляването им спрямо осигурителния доход от 2018 г., стимули за работещите родители и разширяване на семейното подоходно облагане, премахване на данъка върху доходите за млади хора до 26 години и т.н.

Да не забравяме и мерките в подкрепа на бизнеса, част от които също трябва да залегнат в бюджета - трансформиране на подкрепата за КОВИД-пандемията от 60/40 на 80/20, увеличаване на прага за регистрация по ДДС на 100 хиляди лева, а също регламентиране на дистанционния труд, бързо изплащане на одобрената безвъзмездна финансова помощ за предприятията. Това са само част от най-важните мерки. БСП има ясен план за действие буквално от първия ден, защото разбираме каква отговорност ще носи следващото управление, за да преведе страната и хората през тежките зимни месеци.

- КОВИД-19 изкара на преден план недъзите на здравната ни система, но не показа ли и недъзите на обществото ни да спазва правилата, било то временни или постоянни?

- Здравната система е ключов елемент от промените, които БСП ще реализира. Като започнем през смяна на модела, така че в центъра да бъде поставен пациентът, а не печалбата, да гарантираме адекватно здравно обслужване на територията на цялата страна, като обособим защитени болници и стигнем до мерки като 9% ДДС вместо 20% за лекарствата, безплатни лекарства за децата до 14 години, мерки за осигуряване на необходимите лекари и медицински персонал за болниците и т.н. Тук също имаме цялостен план.

Не можем да търсим отговорност у хората. Всеки народ има характерни черти, но властта трябва да ги познава и в критични ситуации да намира подходящия начин да го направи свой съюзник. Разбира се, ако знае какво иска да постигне. Борисов не знаеше. Ситуацията с КОВИД-19 днес е наследство от сбърканата политика на правителството на Борисов през 2020 г., но своята отговорност носи и сегашният здравен министър, който не направи достатъчно да преодолее това наследство, а приложи същия противоречив подход към управлението на пандемията.

- Основните парламентарни сили са се концентрирали в себе си, реториката е доста остра. Смятате ли, че този път различията ще бъдат преодолени и най-сетне ще се формира стабилно редовно правителство?

- Нормално е в кампанията да има противоречия, различни гледни точки, но ако следим внимателно, ще видим и немалко общи виждания и политики. Сега всеки се опитва да спечели по-голямо доверие, за да има по-голяма тежест в бъдещите преговори за правителство. След 14 ноември очаквам напрежението да се уталожи. Има фундаментален разлом в българската политика между партии, които крепят сегашния корупционен олигархичен модел на управление, и партии, които искат да го разградят и да превърнат България в истинска демократична, правова и социална държава. Този разлом всъщност е и главната предпоставка за възможността различни по своя произход, характер и идеологическа основа партии да успеят да намерят воля за взаимодействие. Оставам оптимист.

- Освен в Ямбол, сега сте водач на листата и в Пловдив. По какво си приличат двете кампании, но и кои са новите моменти?

- Всеки избирателен район има специфика. Но проблемите са много сходни - работа, доходи, социална инфраструктура, здравеопазване, образование, транспорт... Радвам се, че както в Ямбол, така и в Пловдив работя в екип с мотивирани хора, които правят всичко по силите си БСП да постигне силен резултат. Ситуацията с КОВИД-19 безспорно ограничава възможностите за големи събития и срещи с много хора, на каквито сме свикнали в БСП, но полагаме усилия да компенсираме с по-силно присъствие в интернет, онлайн-дискусии, визуална реклама. 

- Въпреки заявената подкрепа за Румен Радев и Илияна Йотова, все още съществува усещането за напрежение между ръководството на БСП и "Дондуков" 2, имат ли основания подобни твърдения?

- Мисля, че тази тема отдавна е затворена. Месеци наред се развиваха всевъзможни теории, но в нито един момент ръководството на БСП не е имало колебания кой е нашият кандидат за президент. Такива колебания нямат и членовете, и симпатизантите на партията, усеща се в кампанията. Независимо, че и други партии обявиха подкрепа, виждам, че най-искрено за Радев и Йотова работят социалистите, останалите често се включват в събитията, колкото кандидатите им да си направят снимки с президента и да експлоатират неговата популярност. Ние не просто пожелаваме втори мандат на Румен Радев и Илияна Йотова, а полагаме всички усилия да го спечелят.

- ГЕРБ лансираха тезата, че се подготвя фалшифициране на резултатите от гласуването през машинния вот, БСП има ли притеснения?

- Правим активна разяснителна кампания как да се гласува с номер 6 в президентските избори за Радев и Йотова и с номер 33 в парламентарните избори за "БСП за България". Призивът ми към всички избиратели е да излязат и да гласуват, не е трудно, а и в секцията ще има човек, който с удоволствие ще помогне, ако случайно възникне проблем.

Опасенията на ГЕРБ намирам за силно преувеличени, да не кажа истерични. Тяхната цел е да компрометират машинния вот, за да се върне хартиеното гласуване с купените гласове, стотиците хиляди недействителни бюлетини, разнасянето на чували по нощите. Някои действия на доставчика на машините в последните месеци и седмици допринесоха за задълбочаване на съмненията и, разбира се, БСП беше длъжна да реагира. Контролното преброяване на разписките се очертава като единственият начин да се отхвърлят съмненията и да се възстанови доверието в изборния процес. След като съдът отмени част от решението на ЦИК в тази посока, ЦИК би могла да търси компромисни решения, като например на случаен принцип да се определят за контролно преброяване разписките в 1/3 от секциите, без това да се отбелязва в специален протокол. Има и други варианти за допълнителна верификация на резултата, които може да се правят и от самата ЦИК непосредствено след изборите. При всички случаи техническата страна на подготовката и провеждането на вота ще трябва да се подобри за следващи избори.

Най-важното сега е хората да не се обезсърчават, всеки глас е важен и усилието да помогнеш на разумната партия БСП да има по-голяма сила в парламента ще бъде възнаградено!

Източник:https://www.duma.bg/

Повече
Водачът на листата на БСП за Пловдив-град Кристиан Вигенин: Ценя всеки глас на пловдивчани
20.10.2021
С програмата за първите 100 дни на управление искахме да покажем на българските граждани, че БСП е напълно готова от ден първи да работи по проблемите на хората и на страната.
Повече
Кристиан Вигенин: В последните години възможността за корупция се узакони чрез промени в законодателството
21.07.2021
Трябва да направим много сериозен преглед на цялото законодателство
Повече
Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета