< >
НачалоВ медиитеРегионални медии
Парламентарни избори 2017: БСП с алтернативен план в сектор външна политика, отбрана и сигурност
10.03.2017

http://delnik.net/

Трябва да затвърдим промяната, започнала с избирането на новия президент, с успешно представяне на парламентарните избори, защото в противен случай тя ще потъне, а има много сили, които искат да я спрат и да задържат статуквото. С тези думи се обърна водачът на листата на „БСП за България” Кристиан Вигенин към дошлите офицери и сержанти от резерва на срещата с кандидат-депутатската листа за Ямболски избирателен район.

“По отношение на вътрешната сигурност ние предвиждаме редица мерки, които ще гарантират спокойствието на гражданите, особено в по-малките населени места – засилване на полицейското присъствие, по-добро оборудване, отпускане на повече средства за патрулиране”, каза водачът на листата и допълни: “Колкото до външната политика и сигурността на страната, трябва да можем да формулираме ясно нашия интерес и да го отстояваме в организациите, в които членуваме. Разширяването на военното присъствие на НАТО в Черно море не е необходимо от гледна точка на сигурността ни, защото не смятаме Русия за заплаха. Партньорите трябва да уважават спецификите на всяка страна-членка.”. Водачът на листата Кристиан Вигенин изтъкна, че границата на България ще се пази много активно и стриктно, като трафикантските мрежи, които през последните години се увеличиха, ще бъдат пресечени. “Нямаме нужда от център за бежанци в Ямболска област, имаме нужда от център, който да бъде на разположение на гранична полиция и на армията, за да имат нормални условия и да бъдат по-ефективни в опазването на границата”, подчерта той. “Модернизацията на българската армия трябва да продължи. Въпреки че участието на България в НАТО дава сигурност, в днешния все по-нестабилен свят, Българската армия да бъде достатъчно боеспособна, за да може да защитава страната и да допринася за общата сигурност”, очерта Вигенин намеренията на БСП.
В срещата се включиха Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП с ресор сигурност и отбрана, който защитава позицията на БСП в този сектор в парламента и Иван Иванов, който е председател на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната и е бил зам.-министър на отбраната в правителството на Орешарски.

Атанас Зафиров заяви, че БСП е изготвила алтернативен план в сектор външна политика, отбрана и сигурност и изрази надежда, че след победа на изборите ще успеят да го претворят на практика. За изминалите 2 г. управление той заяви, че се характеризират с тотална липса на военна експертиза, упорито налагане на неподготвени хора и допълни: “Министерството на отбраната беше дадено под аренда на една от многото земеделски партии, която доведе българската армия до позорно състояние”. Той каза още, че в резултат на това управление и въоръжените сили не са в състояние да изпълняват задълженията си, които им отрежда конституцията. Това потвърди и Иван Иванов, който заяви, че двете правителства на Борисов са били най-пагубни за Българската армия и допълни, че от 1996 г. досега само при правителството на Орешарски 14 месеца БСП е управлявало министерството на отбраната. Той припомни, че благодарение на тяхната политика беше съхранена Авиобаза Безмер, бяха възвърнати отнети социални права на военнослужещите, за което са били отпуснати 60 млн. лв.

Офицерите от резерва показаха завидна активност и повдигнаха много въпроси, показвайки колко тежко приемат положението, в което се намира армията ни.

“БСП е единствената сила, която може да спаси държавата, защото ситуацията е драматична, особено в региони като Ямболския”, каза в заключение водачът Кристиан Вигенин и допълни: „Хората видяха, че падаме в пропастта, ние осъзнаваме колко ще е трудно да ударим спирачки и да започнем да се изкачваме обратно по нагорнището,  но си даваме сметка за трудността и ако получим подкрепата ще го направим”.  Той благодари на всички и пожела изразителна изборна победа, за да се реализира програмата на БСП и да се постигне по-добра вътрешна и външна сигурност.

Повече
БСП за България: Ще модернизираме българската армия
10.03.2017
Кристиан Вигенин: Няма маловажни престъпления, понятието отпада от Наказателния кодекс
Повече
Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета