< >
НачалоВ медиите
Парламентарни избори 2017 – Кристиан Вигенин: Ще използвам опита и знанията си да помогна за възраждането на Ямболския регион
18.03.2017

delnik.net 

- След 12 години се завръщате като водач на БСП в Ямболски избирателен район и при представянето на листата казахте, че имате отговорността следващите 4 години да се отблагодарите с работа на хората, които са ви дали старт в голямата политика. Какво е за вас Ямболски регион?

С Ямбол са свързани спомените ми от детството. Ямбол ми даде доверието си преди 12 години и оттук тръгна пътят ми в голямата политика. Оттогава минах през различни предизвикателства, научих много, зная в детайли как функционира държавната машина, видях отвътре как работят европейските институции. За тези години не съм прекъсвал връзката си - и като евродепутат, и като министър, а и като депутат от друг район в последния мандат аз съм следил развитието тук, посещавал съм района, застъпвал съм се за решаването на различни проблеми. Сега искам да използвам опита и знанията си, за да помогна за възраждането на Ямболски регион. Приемам го като голяма отговорност, но и като житейски шанс да бъда полезен като политик.

- Предизборното мото на „БСП за България” е „Поискай промяната”, каква промяна предлагате? Коя промяна е най-спешна?

Да започнем от голямото. Години наред в страната се води политика, която не отчита интересите на гражданите, не задава посока на дългосрочно развитие, младите напускат, задушава ни корупция, поводите за национална гордост полека-лека изчезнаха и вече ги търсим само в историята. Ние искаме да променим това, да върнем самочувствието на хората и достойнството на нацията. Ако имаме силата да поставим България и българския интерес на първо място, ако спрем пропадането и започнем бавно да вървим нагоре, това ще става с малки, но уверени стъпки, които са разписани в предизборната ни платформа - те засягат икономиката и земеделието, образованието и социалните въпроси, доходите и пенсиите. Особен акцент сме поставили върху демографската политика - трябва да действаме бързо и решително, за да не изчезнем като народ.

- Кои са основните проблеми, които поставят избирателите при срещите си с вас?

Много зависи от самите срещи - дали са секторни, по определени теми от предизборната програма или общи, на територията на конкретно населено място. Прави ми впечатление, че хората не се фокусират само върху техния конкретен проблем, а често личи на първо място грижата за държавата и това ми дава надежда, че този път хората осъзнават колко е критичен моментът. Въпреки че за мен няма големи и малки проблеми, големи и малки населени места - всеки е важен, навсякъде хората имат право на добър и достоен живот. Но конкретно - въпросите варират от липсата на работа и възможности за реализация на младите, ниските пенсии, лошата здравна система, отсъствието на междуселищен транспорт или недопустимо лошия градски транспорт в Ямбол до външната политика и сигурността, отношенията с Русия, нелегалната имиграция.

-Кои са конкретните местни проблеми, с решаването на които ще се ангажирате като народни представители?

Искам да припомня, че първата среща, която листата направи, беше с общинските съветници и кметове от областта. Аз съм убеден привърженик на взаимодействието между различните нива на управление и вярвам, че само при добра координация и съвместни усилия можем да бъдем максимално полезни на гражданите. Бяха поставени различни въпроси, които сме обобщили като своеобразен план за работа на бъдещите депутати заедно с местната власт и правителството. Мога да спомена някои от тях - проектът за нова болница в Ямбол, за който ГЕРБ излъга хората два пъти и сега се опитва да ги излъже трети път; Младежкият дом - една уникална за Ямбол възможност младите хора да имат модерно средище за изява, пътната инфраструктура, особено по най-натоварените трасета, нуждата от подмяна или изграждане на водопроводни и канализационни мрежи в много от населените места, специфичните проблеми на пограничните райони - охраната на границата и твърдото ни намерение да не допуснем изграждане на нови бежански центрове на територията на областта.

- На срещите с избиратели изтъквате, че Ямболски регион е изоставащ. Защо говорите така за областта, която е на 12-то място по безработица, на 12-то място по БВП на глава от населението за 2015 г., но изостава по доходи, защото е на 23 –то място по средна работна заплата?

Замисляли ли сте се защо безработицата е ниска и защо е висок БВП на глава от населението? Просто младите се изтичат към големите градове и в чужбина, където има по-добри възможности за реализация и по-високи доходи. Всеки напуснал региона "помага" БВП, изчислен на глава от населението, да е по-висок. Всеки напуснал региона "помага" да няма безработица. А ниските заплати не дават стимули, те са индикатор за икономика, която е с ниска добавена стойност и недостатъчно конкурентна. Област Ямбол не е най-изостаналата, но това не ме удоволетворява. Тя изостава значително от водещите региони, за това има и обективни предпоставки, но и много субективни. Нужен е управленски талант, за да излязат на преден план предимствата на Ямболска област, да се възползва максимално от своите географски, исторически и икономически дадености и огромно усилие с комплексни мерки да се задържи и развие човешкия потенциал, намираме се в критична точка и ако не успеем - обезлюдяването ще стане необратим процес. Моята субективна преценка дава тъжен резултат - виждам колко хора има по улиците на Ямбол и Елхово днес и преди десет години, виждам колко села в областта опустяват и потъват в безнадеждност сега, за разлика от преди 10 години. На кого да благодарим ли? Политическата отговорност е на партията, управлявала през тези години - ГЕРБ. Да, днес край Ямбол минава магистрала, която вместо да докара инвестиции и просперитет, направи още по-лесно обезлюдяването на региона. Убеден съм, че прояната е възможна, просто хората трябва да я поискат на 26-ти март.

- Кои са основните грешки във външната политика, които допуснаха предишните управляващи?

Обикновено външната политика на което и да е правителство следва определена логика, отчита дългосрочния стратегически избор и е трудно да се направят сериозни грешки. Това правителство обаче беше пълен провал в тази сфера. Имахме не една, а две външни политики - една на Борисов пред българската публика и съвсем друга на Митов и Плевнелиев пред партньорите. Наредихме се сред най-яростните критици на Русия, без да има необходимост или обективни причини за това. Не беше защитен българският интерес в дискусиите в НАТО, когато противно на логиката беше договорено засилено присъствие на Алианса в Черно море. България беше унизена със срамните действия около кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и смяната ѝ с Кристалина Георгиева. Вече в оставка, правителството взе решение да се откажем от борбата за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за 2018/2019 г., за да бъде избрана безпроблемно Полша и обяви кандидатурата ни за абсурдно далечните 2038/2039 г. (!). Активната политика на Балканите, която беше приоритет на нашето правителство, на практика беше изоставена и бяха пропуснати много възможности да излезем с важни за региона инициативи. Бяха направени огромен брой политически назначения на посланици, в пряко нарушение на Закона за дипломатическата служба. Особено срамен беше опитът да се откраднат пари от бюджета на министерството - без прецедент в историята - като след разследване по мой сигнал на зам.-министър беше повдигнато обвинение. Мога да продължа да изброявам, но и това е достатъчно, за да очертае тъжното наследство, което оставя ГЕРБ.

- Как ще се отрази на България идеята за Европейски съюз на две скорости?

Смятам, че това е лош вариант, който ще институционализира разделението в Евросъюза и ще обрече страни като България да останат завинаги периферни, догонващи или по-скоро завинаги изоставащи в трасето на втората скорост. Трябва да се положат всички усилия да предотвратим такова развитие, а ако се окаже невъзможно - да смекчим максимално ефекта му и да гарантирам лесно "превключване" от втора на първа скорост.

- Колко опасни за България са процесите, които текат в съседна Турция, и далСлед 12 години се завръщате като водач на БСП в Ямболски избирателен район и при представянето на листата казахте, че имате отговорността следващите 4 години да се отблагодарите с работа на хората, които са ви дали старт в голямата политика. Какво е за вас Ямболски регион?

С Ямбол са свързани спомените ми от детството. Ямбол ми даде доверието си преди 12 години и оттук тръгна пътят ми в голямата политика. Оттогава минах през различни предизвикателства, научих много, зная в детайли как функционира държавната машина, видях отвътре как работят европейските институции. За тези години не съм прекъсвал връзката си - и като евродепутат, и като министър, а и като депутат от друг район в последния мандат аз съм следил развитието тук, посещавал съм района, застъпвал съм се за решаването на различни проблеми. Сега искам да използвам опита и знанията си, за да помогна за възраждането на Ямболски регион. Приемам го като голяма отговорност, но и като житейски шанс да бъда полезен като политик.

- Предизборното мото на „БСП за България” е „Поискай промяната”, каква промяна предлагате? Коя промяна е най-спешна?

Да започнем от голямото. Години наред в страната се води политика, която не отчита интересите на гражданите, не задава посока на дългосрочно развитие, младите напускат, задушава ни корупция, поводите за национална гордост полека-лека изчезнаха и вече ги търсим само в историята. Ние искаме да променим това, да върнем самочувствието на хората и достойнството на нацията. Ако имаме силата да поставим България и българския интерес на първо място, ако спрем пропадането и започнем бавно да вървим нагоре, това ще става с малки, но уверени стъпки, които са разписани в предизборната ни платформа - те засягат икономиката и земеделието, образованието и социалните въпроси, доходите и пенсиите. Особен акцент сме поставили върху демографската политика - трябва да действаме бързо и решително, за да не изчезнем като народ.

- Кои са основните проблеми, които поставят избирателите при срещите си с вас?

Много зависи от самите срещи - дали са секторни, по определени теми от предизборната програма или общи, на територията на конкретно населено място. Прави ми впечатление, че хората не се фокусират само върху техния конкретен проблем, а често личи на първо място грижата за държавата и това ми дава надежда, че този път хората осъзнават колко е критичен моментът. Въпреки че за мен няма големи и малки проблеми, големи и малки населени места - всеки е важен, навсякъде хората имат право на добър и достоен живот. Но конкретно - въпросите варират от липсата на работа и възможности за реализация на младите, ниските пенсии, лошата здравна система, отсъствието на междуселищен транспорт или недопустимо лошия градски транспорт в Ямбол до външната политика и сигурността, отношенията с Русия, нелегалната имиграция.

- Кои са конкретните местни проблеми, с решаването на които ще се ангажирате като народни представители?

Искам да припомня, че първата среща, която листата направи, беше с общинските съветници и кметове от областта. Аз съм убеден привърженик на взаимодействието между различните нива на управление и вярвам, че само при добра координация и съвместни усилия можем да бъдем максимално полезни на гражданите. Бяха поставени различни въпроси, които сме обобщили като своеобразен план за работа на бъдещите депутати заедно с местната власт и правителството. Мога да спомена някои от тях - проектът за нова болница в Ямбол, за който ГЕРБ излъга хората два пъти и сега се опитва да ги излъже трети път; Младежкият дом - една уникална за Ямбол възможност младите хора да имат модерно средище за изява, пътната инфраструктура, особено по най-натоварените трасета, нуждата от подмяна или изграждане на водопроводни и канализационни мрежи в много от населените места, специфичните проблеми на пограничните райони - охраната на границата и твърдото ни намерение да не допуснем изграждане на нови бежански центрове на територията на областта.

- На срещите с избиратели изтъквате, че Ямболски регион е изоставащ. Защо говорите така за областта, която е на 12-то място по безработица, на 12-то място по БВП на глава от населението за 2015 г., но изостава по доходи, защото е на 23 –то място по средна работна заплата?

Замисляли ли сте се защо безработицата е ниска и защо е висок БВП на глава от населението? Просто младите се изтичат към големите градове и в чужбина, където има по-добри възможности за реализация и по-високи доходи. Всеки напуснал региона "помага" БВП, изчислен на глава от населението, да е по-висок. Всеки напуснал региона "помага" да няма безработица. А ниските заплати не дават стимули, те са индикатор за икономика, която е с ниска добавена стойност и недостатъчно конкурентна. Област Ямбол не е най-изостаналата, но това не ме удоволетворява. Тя изостава значително от водещите региони, за това има и обективни предпоставки, но и много субективни. Нужен е управленски талант, за да излязат на преден план предимствата на Ямболска област, да се възползва максимално от своите географски, исторически и икономически дадености и огромно усилие с комплексни мерки да се задържи и развие човешкия потенциал, намираме се в критична точка и ако не успеем - обезлюдяването ще стане необратим процес. Моята субективна преценка дава тъжен резултат - виждам колко хора има по улиците на Ямбол и Елхово днес и преди десет години, виждам колко села в областта опустяват и потъват в безнадеждност сега, за разлика от преди 10 години. На кого да благодарим ли? Политическата отговорност е на партията, управлявала през тези години - ГЕРБ. Да, днес край Ямбол минава магистрала, която вместо да докара инвестиции и просперитет, направи още по-лесно обезлюдяването на региона. Убеден съм, че прояната е възможна, просто хората трябва да я поискат на 26-ти март.

- Кои са основните грешки във външната политика, които допуснаха предишните управляващи?

Обикновено външната политика на което и да е правителство следва определена логика, отчита дългосрочния стратегически избор и е трудно да се направят сериозни грешки. Това правителство обаче беше пълен провал в тази сфера. Имахме не една, а две външни политики - една на Борисов пред българската публика и съвсем друга на Митов и Плевнелиев пред партньорите. Наредихме се сред най-яростните критици на Русия, без да има необходимост или обективни причини за това. Не беше защитен българският интерес в дискусиите в НАТО, когато противно на логиката беше договорено засилено присъствие на Алианса в Черно море. България беше унизена със срамните действия около кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и смяната ѝ с Кристалина Георгиева. Вече в оставка, правителството взе решение да се откажем от борбата за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за 2018/2019 г., за да бъде избрана безпроблемно Полша и обяви кандидатурата ни за абсурдно далечните 2038/2039 г. (!). Активната политика на Балканите, която беше приоритет на нашето правителство, на практика беше изоставена и бяха пропуснати много възможности да излезем с важни за региона инициативи. Бяха направени огромен брой политически назначения на посланици, в пряко нарушение на Закона за дипломатическата служба. Особено срамен беше опитът да се откраднат пари от бюджета на министерството - без прецедент в историята - като след разследване по мой сигнал на зам.-министър беше повдигнато обвинение. Мога да продължа да изброявам, но и това е достатъчно, за да очертае тъжното наследство, което оставя ГЕРБ.

Как ще се отрази на България идеята за Европейски съюз на две скорости? Смятам, че това е лош вариант, който ще институционализира разделението в Евросъюза и ще обрече страни като България да останат завинаги периферни, догонващи или по-скоро завинаги изоставащи в трасето на втората скорост. Трябва да се положат всички усилия да предотвратим такова развитие, а аки споровете й с европейски държави и намаляването на финансирането от ЕС, няма да се отрази точно на региони като Ямболския, заради евентуалната бежанска заплаха?

Рисковете от възможно засилване на имигрантския поток са налице, затова разчитам правителството да вземе необходимите мерки за засилване на охраната на границата. Аз се притеснявам повече от все по-видимите опити на Турция да се намесва във вътрешната политика на България - няма друго обяснение за недопустимото от дипломатическа гледна точка ангажиране на турския посланик в предизборната кампания на страната на ДОСТ, както и мобилизацията сред българските избиратели в Турция в полза на ДОСТ, която се подпомага от турските власти. Крайно време е за по-сериозен анализ и по-сериозни мерки от българска страна - партньорството с Турция е важно за България, но истинското партньорство означава и взаимно уважение, и отношения на равнопоставеност. Турската страна започва да губи баланса, което изисква реакция и от наша страна - умерена, принципна и твърда.

- Кое е основното ви послание към ямболските избиратели? Защо да ви подкрепят?

Ние носим промяна. Истинска. Имаме куража да се изправим срещу несправедливостите и недъзите на днешното общество, да поведем битка с мафията и паралелната държава, които обезкървяват нацията. Това е битка за Ямбол, за България, за достойнството и за бъдещето ни като народ. Вярвам, че хората усещат нашата готовност, амбиция и искреност.

- Кое според вас трябва да е водещо за ямболските избиратели – личностите в листите или политиките, които предлагат партиите?

На първо място е политиката. Да, тя се олицетворява от личностите. Но има риск в борбата за преференции и лична реализация да си нанесем вреди, на които нашият дискредитиран и омръзнал основен опонент не е способен. Затова и моят призив е да се подхожда внимателно, да гарантираме, че всеки един човек, който иска промяната, в квадратчето отляво на бюлетината ще отбележи само един номер - 10. Цифрите в кръгчето отдясно не са задължителни и са само допълнение към основния избор - изборът на политика. Помня как през 2007 г. ГЕРБ ни победи само с няколко хиляди гласа на Европейските избори, това ги стимулира и те не загубиха избори чак до миналата година. Помня как през 2013 г. само няколко хиляди гласа не ни стигнаха, за да имаме 121-ви депутат и липсата на мнозинство от ден първи дестабилизира правителството на Орешарски. Помня и как през 2014 около 200 гласа не стигнаха, за да има Благоевград още един депутат от БСП, а сбърканите заради борбата за преференции бюлетини бяха далеч повече. Затова всяка бюлетина, всеки глас са важни и нека подхождаме с разум към изборите. Искам в бъдещата парламентарна група на "БСП за България" Ямбол да има силно присъствие, за да прокарваме по-лесно нашите приоритети и да имаме участие в повече парламентарни комисии.

Повече
БСП ЗА БЪЛГАРИЯ: ЩЕ МОДЕРНИЗИРАМЕ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ
10.03.2017
Кристиан Вигенин: Повече полицаи, за да се намали битовата престъпност в селата
Повече
Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета