Прочети повече
< >
НачалоНовиниВигенин към Армения и Азербайджан: Поддържайте темпото

Вигенин към Армения и Азербайджан: Поддържайте темпото

18.04.2012

Армения и Азербайджан заслужават да бъдат поздравени за напредъка в развитието на отношенията им с ЕС, заяви Кристиан Вигенин, съпредседател на Парламентарната асамблея ЕВРОНЕСТ, по време на дискусия в Европарламента в Страсбург на споразуменията за асоцииране на двете страни с Европейския съюз. 

"Важно е не само да критикуваме, но и да отбелязваме усилията на двете страни", подчерта българският евродепутат и добави, че докладите са били приети почти единодушно в Комисията по външни отношения и очаква подобен резултат и при гласуването в пленарна зала.
 
Вигенин отбеляза постиженията на Армения в реформирането на законодателството си и особено амбицията й да организира най-честните и демократични избори досега, насрочени за 6-ти май. Според Вигенин бързият напредък в преговорите по споразумението за асоцииране показва колко много разчита Армения на разширяването на отношенията си с Евросъюза.
 
По отношение на Азербайджан, Вигенин отбеляза, че "страната се превръща в силен съюзник на ЕС с нарастващо стратегическо значение, не само по отношение на енергетиката, но и в сферата на външната политика и сигурността.
 
"Поддържайте темпото!", насърчи българският евродепутат двете страни.
 
Кристиан Вигенин поздрави и Щефан Фюле, комисар по разширяването и политиката на съседство, за неговия твърд и последователен подход към Армения и Азербайджан. 
 
"Има един въпрос, който едновременно обединява и разделя Армения и Азербайджан - Нагорни Карабах", заяви Вигенин след приемането на двата доклада. "Тази отворена рана в Южен Кавказ трябва да бъде излекувана и ролята на Евросъюза в създаването на доверие между двете страни е решаваща. Инициативите за многостранно сътрудничество, като например Парламентарната aсамблея Евронест, се доказват като ефективно средство в тази посока", допълни евродепутатът в заключение, припомняйки провелото се преди две седмици в столицата на Азербайджан заседание на Асамблеята, в което взе пълноценно участие и арменската парламентарна делегация.

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета