Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовини„БСП за България” представи листата си за европейските избори

„БСП за България” представи листата си за европейските избори

22.05.2024

„Българските социалисти в Европейския парламент ще работим за това да има равнопоставеност на държавите членки на ЕС във всички аспекти. Българският национален интерес за нас трябва и ще бъде на първо място. Ще призоваваме за здрав разум във всяка законодателна инициатива на ЕП. Ще се противопоставим на всяко решение, което може да ангажира Европа във военен конфликт.”

Това заяви водачът на листата на „БСП за България” за европейските избори Кристиан Вигенин на церемония в София по представянето на кандидатите за евродепутати на българските социалисти.

Гости на събитието бяха лидерът на БСП и водач в 1-ви и 25-и МИР Корнелия Нинова, заместник-председателят на партията и водач в 4-и МИР Велико Търново и 29-и МИР Хасково Атанас Зафиров, водачът на 23-и МИР София и 9-и МИР Кърджали Христо Проданов, водачът на 24-и МИР София  и 15-и МИР Плевен Георги Свиленски, водачът на 26-и МИР София област и 7-и МИР Габрово Иван Ченчев, кандидатите за народни представители от „БСП за България’, младежи, членове, симпатизанти и съмишленици.

В кратко изложение, в което представи принципите на платформата на БСП за Европарламента, Вигенин се обяви за уважение към културата и традициите на всеки народ, като изрази скептицизъм към опитите да се налагат спорни социални модели през европейското законодателство. Българската делегация на социалистите в ЕП ще настоява за намалени и опростени регулации, за да има има повече свободна за дейност на националните институции и регионалните и местните власти.

„Наша цел е в ЕС да има приоритет на социалната политика. Ние очакваме от нашите представители в Европейския парламент да отхвърлят всяко предложение, което може да задълбочи неравенствата между страните членки или вътре в самите страни”, категоричен бе Кристиан Вигенин. 

„Искаме Европейски съюз, който се бори за мира като висша ценност. Искаме единен ЕС и Европа на устойчивост и демокрация. Европа, в която социалният, икономическият и екологическият прогрес вървят ръка за ръка. Европа, подкрепяща младите хора. Европа, която насърчава културата и традициите на всяка една държава членка”, заяви четвъртата в евролистата на „БСП за България” Вяра Емилова.

„Като представители на БСП в ЕП, ще продължим да развиваме европейската гаранция за младежта и ще работим за пълна младежка заетост в цяла Европа”, каза Красин Каракоцев, шестнадесети в листата.

Той се обяви са Европейска директива, която да гарантира платени стажове на всички нива в ЕС. Българските социалисти предлагат още въвеждане на европейски финансов инструмент за безлихвено студентско кредитиране. Те си поставят за цел изкореняване на детската бедност в Европа и затова ще се борят Европейската гаранция за детето да се прилага за всяко едно дете в ЕС. 

„Ще предложим създаването на Европейска агенция за изкуствения интелект със седалище в България. Изкуственият интелект обаче може да предизвика и някои икономически промени в нашия живот, основно свързани с технологичната безработица. Решението на този проблем е намаляване на работното време и ние ше работим да спечелим повече поддръжници в Европейския парламент именно в тази посока”, заяви четиринадесетият в листата Николай Аргиров

Христо Кавалски, 11-и в евролистата на БСП, си поставя за цел да бъде гласът на регионите в Европейския парламент. 

„Универсалният достъп до качествено здравеопазване е приоритет на социалистите не само в тази предизборна кампания. Необходимо е да се изработи Европейска стратегия в здравеопазването, която да преодолее недостига на лекари и медицински персонал, да гарантира достъпни лекарства и да подкрепи общественото здравеопазване в страните членки”, посочи Кавалски.

По думите на десетия Иван Френкев, селските райони се нуждаят от допълнителна подкрепа и българските социалисти ще работят за засилване на Общата селскостопанска програма на ЕС.
„Ще настояваме да се приравнят субсидиите за всички страни членки, защото в момента конкурентоспособността на българското земеделско производство страда. Необходимо е и да защитим българските и европейските фермери от безмитния внос на земеделски продукти от Украйна”, каза още Френкев. 

По думите му БСП в ЕП ще се бори за План за достъпни жилища в Европа, като, според него, една такава програма би помогнала на младите хора да се устроят, да отгледат своите семейства, а инициативата би спомогнала за решаването на демографската криза, която е проблем не само в България, но и в целия ЕС. 

Каузата на Радостина Костадинова, дванадесета в листата, е защита на правата на слабите. 

„БСП е исторически защитник на правата на жените. В следващия Европейски парламент ще работим за премахване на разликите на заплащането за еднакъв труд между мъже и жени. Жените трябва да имат право на цялата защита в нашето общество, за да могат спокойно да разгръщат потенциала си.  Ще положим усилия за въвеждането на Стратегията за възрастово равенство, включваща здравеопазване, жилищна политика и достойни пенсии на възрастните хора”, посочи Костадинова. 

За деветият в листата Велизар Енчев основният въпрос пред европейците е този за мира и войната. 

„За бъдещите представите на БСП в ЕП каузата ни ще е мирът, а битката ни ще е с милитаризацията на ЕС, която ни се налага от десните в лицето на ЕНП. Нашата мисия ще бъде да се противопоставим на намеренията на френския президент Макрон и немския канцлер Шолц, които официално предлагат да се премахне правото на вето. Трябва да имаме и ясна, категорична и принципна позиция относно членството на Северна Македония в ЕС, като настояваме за стриктно спазване на задълженията им по Договора за добросъседство с България”, посочи той. 

„Трябва да се стремим към обща и координирана система за миграция и убежище, основана на солидарност и споделена отговорност. Пактът за миграция на ЕС най-накрая достигна до това Европа да не управлява кризисно миграцията и убежището. ЕС трябва да доведе изпълнението на Пакта дотам, че той да бъде справедлив, безопасен и законен път да се спазват правата на човека, а също така да следваме дългата история на ЕС за защита на беззащитните и нуждаещите се”, каза Гергана Алексова, на 7-о място в листата с евродепутати. 

За нея основна ще е борбата с трафикантите и контрабандистите, а трафикът на хора с цел сексуална и трудова експлоатация трябва да бъде наказван най-строго. Алексова каза още, че БСП ще предложи да се приеме инструмент, който да подкрепя държавите, които са външни граници на ЕС, за да бъдат де укрепени, управлявани и сигурни. Тя също се обяви за пълното приемане на България в Шенген, за което увери, че ще се бори. 

За Филип Попов, поставен на пето място в европейската листа, в Европа няма място за каквато и да било дискриминация, основана на пол, раса, религия, социален статус. Европейската стратегия на хората с увреждания следва да се прилага и да се приеме Европейската антидискриминационна директива.

„Като европейци, следва да живеем в сигурно общество, в сигурна държава и мирна Европа. Ще работим за засилване на съдебното и полицейското сътрудничество в борбата срещу тероризма, трафика на хора и наркотици. Приоритет ще ни бъде борбата с телефонните и интернет измамите, които са главно насочени срещу възрастните хора. Искаме засилване ролята на Европол и на Европейската прокуратура”, каза Попов.

Основен приоритет на БСП е приемане на Пътна карта за качествени и добре платени работни места, обяви шестият Александър Симов

„По-високи заплати е тема, която е важна не само за България, но и за целия ЕС, защото това е начинът да се преборим с инфлацията и с нарастващите разходи за живот. Важна за нас тема, която в България само БСП я поставя, е въпросът с работещите бедни. Ще се борим техният брой да падне под 5% до 2030 г. Това е неотменима наша кауза”, категоричен бе той.  

Настоящият евродепутат на БСП и трета в евролистата Цветелина Пенкова направи кратък отчет за свършеното досега: „Благодарение на усилията, които положихме, ядрената енергетика най-накрая е призната за зелена и устойчива технология, което дава бъдеще на този сектор в Европа и в България. Започнахме и реиндустриализацията на Европа – в последните десетилетия изнесохме всички производства и заводи, сега трябва да ги върнем. Отредено е европейско финансиране, административни облекчения и много възможности, от които нашата държавата тепърва трябва да се възползва.” 

Тя бе категорична, че българските социалисти в ЕП ще работят за преразглеждане Зелената сделка, защото зеленият преход не бива да бъде за сметка на работни места. 

„Борбата с енергийната бедност е нещо, което БСП винаги е поставяла в национален и в европейски план. Все още този въпрос не е решен. За да постигнем достъпни цени на сигурни енергия, ще се борим за изграждането на нови ядрени мощности. Ключов приоритет за нас остава темата за енергийната ефективност”, каза още Пенкова.

Настоящият народен представител и втори в европейската листа на БСП проф. Румен Гечев сподели пред присъстващите статистика, според която от санкциите на ЕС срещу Русия печелят САЩ, Китай и Индия, но не и Европа.

„Панически напускат ключови производства в посока САЩ и Китай, тъй като енергийните ресурси на ЕС са значително по-скъпи. В резултат на недалновидните и вредни решения на Европейската комисия, подкрепени санкции от Европейския парламент, стана така, че Европа сама се отказа от своето благоденствие, една от причините за което беше евтините енергийни ресурси от Русия”, алармира проф. Гечев. 

За промяна на геополитическата позиция на Европа, излизане от капана на санкциите и ориентация към икономическите и политическите интереси на Европа и нейните народи, се обяви опитният финансист.

Според него ЕС трябва да се промени бюджетната политика в посока увеличаване на бюджета на ЕС, тъй като сегашният дял е крайно недостатъчен и Съюза трудно се конкурира със САЩ, Китай, Япония и Южна Корея. Според проф. Гечев повече средства трябва да бъдат насочени към наука, технологии и образование.

В заключение кандидатите за евродепутатите на „БСП за България” отправиха да се гласува с номер 24 на изборите на 9 юни за коалицията, която е доказала, че защитава знае как, може и ще защитава българския интерес, както в Народното събрание, така и Европейския парламент под мотото: „За достойна България в мирна Европа.”

1.    Кристиан Вигенин

2.    Румен Гечев

3.    Цветелина Пенкова

4.    Вяра Емилова

5.    Филип Попов

6.    Александър Симов

7.    Гергана Алескова

8.    Събина Петканска

9.    Велизар Енчев

10. Иван Френкев

11. Христо Кавалски

12. Радостина Костадинова

13.  Павел Раличков

14. Николай Аргиров

15. Рабие Кьосева

16. Красин Каракоцев

17. Грациела Петрова

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета