Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниБСП се включи в честванията на националния празник в Ямбол и община Тунджа

БСП се включи в честванията на националния празник в Ямбол и община Тунджа

04.03.2021

„Днес е ден на благодарност и признателност. Но и ден на равносметка. Почитта ни към предците и героите не трябва да свършва с поднесените венци и произнесените слова. Ние имаме отговорност да пазим техния дар всеки ден, не само от външни заплахи, но и от тези, които посягат на свободата ни не с огън и меч, а в мирно време със закони, решения и действия. В съвременния свят свободата има нови измерения, тя е много повече от липса на робство. Свободата да живееш достойно, да работиш, да пътуваш, да говориш открито, да критикуваш, да протестираш, да получиш справедливост, да имаш сигурност за живота и здравето си, да живееш без страх за утрешния ден - твоя и на децата ти, всичко това е нашата отговорност като наследници на героите“, каза в изявление към жителите на област Ямбол за националния празник зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Заедно със социалисти от цялата Ямболска област той се включи в честванията на националния празник на Трети март в Ямбол и в община „Тунджа“.

Честванията в Ямбол започнаха с откриване на изложба от фотоси, посветена на празника и с музикално-поетичен спектакъл на формации на Общински детски комплекс пред общината. Тържествено беше издигнат националният флаг с участието на почетен караул от гарнизон Ямбол.

Социалисти от Ямбол, „Тунджа“ и Болярово поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред Паметника на героите, дали живота си за националното ни освобождение.

Честването на националния празник продължи пред Мемориала на загиналите руски войни и български опълченци в лесопарк „Бакаджик“. Домакините от община „Тунджа“ бяха подготвили поетичен спектакъл на актьорите Николай Вълканов и Велика Видева, а Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ изпълни песента „Богдан Калинка думаше“.

В Ямбол и в лесопарк „Бакаджик“ бяха отслужени благодарствени молебени от архиерейския наместник архимандрит Димитрий в съслужение със свещеници.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на руските войни и на българските опълченци, извоювали свободата на България.

В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред Мемориала.

След церемонията в Храм-паметника „Александър Невски“, издигнат в чест на руско-българската бойна слава, беше почетена паметта на героите на Освобождението.

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета