Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниВигенин: Извършват масирано овладяване на регулаторните структури и КС

Вигенин: Извършват масирано овладяване на регулаторните структури и КС

20.01.2024

БСП внася жалба в Конституционния съд (КС) относно 9-годишния мандат на новите конституционни съдии.

"Тези 9 години са в противоречие с вече взетото решение от КС, което влиза в сила от утре. Може би са решили, че по този начин ще измамят Конституцията и КС. Няма начин те да останат 9 години на този пост, тъй като просто трябва да довършат мандат на НС, но сме закъснели с две години", заяви зам.-председателят на НС и депутат от "БСП за България" Кристиан Вигенин в предаването "Опорни хора".

БСП ще подготви жалба и ще потърси подкрепа от всички народни представители, които смятат, че Конституцията и решенията на КС трябва да се спазват.

"Нямаме основание да оспорваме избора на избраните двама конституционни съдии, но оспорване тези 9 години. Няма логика да останат 9 години. Сигурен съм, че КС ще отмени тези 9 години", посочи Вигенин пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът добави, че от БСП имат възражения спрямо кандидатурите за Конституционния съд.

"Имаме колебания на база отговорите, които г-н Белозелков даде по време на изслушването. Изглежда не по-малко политическа кандидатура, отколкото тази на г-жа Атанасова. Просто не е толкова видимо. Не смятаме, че политически трябва да се обсебва КС. Беше странно да мотивират нейната кандидатура с това колко часа е говорила от трибуната. В годините г-жа Атанасова е доказала своята лоялност към лидера Борисов и винаги ще бъде на телефона, за да чуе какво иска от нея Бойко Борисов", обясни Вигенин.

Гостът изтъкна, че никой досега не е правил такъв директен скок от парламентарната банка до Конституционния съд. Според него стартира процесът около предстоящата ротация в правителството и парламента - "запълване с партийни лица на регулаторните органи".

"Това е масирано овладяване на важни регулаторни структури. Включвам и КС като най-ключовата институция. Това създава проблем за България, но и за ЕС, тъй като част от тях имат отношение към функционирането на пазара на ЕС. Алармирали сме европейските посланици за това, което предстои, ще държим изкъсо процеса", подчерта Вигенин.

От БСП искат прозрачен процес, който да гарантира, че в тези органи ще влязат най-добрите професионалисти, без значение кой ги предлага. Вигенин смята, че се правят партийни назначения през малките групи, които никога не биха успели, ако трябва да търсят широката подкрепа на парламента.

Депутатът от БСП каза още, че по някои теми опозиционните парти ще работят заедно, но затова трябва да е налице политическа култура.

Вигенин заяви, че президентът е атакувал промените в Конституцията, които засягат неговите правомощия и тези на служебния кабинет, но не и проблема със съдебната реформа.

Наглостта на тази сглобка минава доста граници. Когато има такова голямо мнозинство в парламента, в един момент то започва да забравя своите отговорности и къде се намира. Доста грубо и надменно започва да прокарва дневния си ред. Това е най-краткият път към провала. Нека продължават така, хората виждат. Сегашните си мислят, че са завинаги, но историята върви напред", обясни депутатът.

Според него БСП е в подобряваща се позиция и период на стабилизиране и растеж. Вигенин очерта големите амбиции на партията за предстоящите през лятото европейски избори.

 

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета