Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниВигенин: Правителството отново остави хората в малките селища без достъп до здравеопазване

Вигенин: Правителството отново остави хората в малките селища без достъп до здравеопазване

19.01.2024

„Един от основните проблеми на българското здравеопазване е свързан с невъзможността на българските граждани, живеещи в малки населени места да имат адекватен достъп до здравни услуги. Резултатът е по-висока заболеваемост и първо място на България по смъртност в ЕС“. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин в питане до здравния министър.

По думите му още по-трагично е това да се случва от болести, които са лечими. „Затова създаването на амбулатории за извънболнична помощ и консултативни медико-социални звена, които да предлагат тази здравно-социална услуга, е от изключително значение за подобряване достъпа до здравни услуги на българските граждани, стъпка в посока възстановяване на правата на българските граждани, които са им конституционно гарантирани, но нарушавани системно през годините - са предвидени през тези проекти“, посочи Кристиан Вигенин.

Посочвайки проблема, той се обърна към министъра на здравеопазването Христо Хинков с въпросите:

„Какво е изпълнението до този момент от дейностите, заложени в Компонент 2 – „Изграждане на съвременна материално-техническа база и осигуряване на медицинска апаратура, и обзавеждане за амбулатории за извънболнична помощ и консултативни медико-социални звена от инвестиция С 1217 - „Развитие на амбулаторните грижи по националния План за възстановяване и устойчивост“?

Каква част от заложените средства в размер на близо 78.2 млн. лв. за изпълнението на този компонент са изразходвани и за какво? На какъв принцип и по какви критерии се разпределят и ще бъдат разпределяни средствата?“

След отговора на здравния министър народният представител от „БСП за България“ заяви:

"С възмущение чувам това, което казвате. Мислех си, че най-после българската държава, макар и през Плана за възстановяване и устойчивост, се е сетила за тези, може би, десетки хиляди български граждани, които са изоставени без никаква медицинска помощ и достъп до елементарни здравни грижи“.

Кристиан Вигенин подчерта, че той е народен представител от такъв избирателен район – Ямболския. „Но всеки един от колегите тук, независимо от коя партия, вярвам, се среща често в такива населени места, където няма адекватен транспорт до общинския център или между селата, където няма училище, където няма никакъв достъп до здравни услуги. И тази програма беше една възможност, макар и частично, този въпрос да започне да се решава“, заяви социалистът.

Той подчерта: „От вас, сега разбирам, че са били планирани 300 такива обекта, после стават 100, сега вече са 70. На всичкото отгоре, едва през октомври са приети критерии, все още не е ясно в кои общини и в кои населени места това ще се случва. И ако така я караме, може би най-накрая ще се окаже, че ще направите няколко такива центъра, колкото да покажете, че нещо е направено“, каза Кристиан Вигенин.

„Скоро идва ротацията и аз не знам дали мога да се обърна с някакъв призив към вас конкретно, но може би към управляващите, и чрез вас към следващия министър – да приемете сериозно този проблем. Сигурен съм, че има по-лесни начини да се изхарчат тези пари. Сигурен съм, че има по-сериозни проблеми пред реализацията на проекта, така както е планиран, ясно е, че ще има и недостиг на кадри. Но въпросът е да се направи така ,че тези проблеми да се решат, а не да се бяга от тяхното решаване, понеже е сложно. И само, за да не останат някакви пари неизползвани – да се пренасочват в друга посока. Не казвам, че и другото не е важно – но, достъпът на хората до здравна помощ в отдалечените и малки населени места, е буквално нула. Това правителство трябва да започне да прави усилия в обратната посока. Ще следя този въпрос и доколко Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите ще изпълнят своите ангажименти“, заключи народният представител от „БСП за България“.

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета