Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниВигенин: Създават комисия под натиска на разправии в сглобката за европари

Вигенин: Създават комисия под натиска на разправии в сглобката за европари

29.09.2023

„За пореден път се правят съществени и важни промени с бързане, без достатъчно обмисляне. Промени, които касаят важна част от дейността на Народното събрание се правят под натиска на събитията и поредните вътрешни противоречия в управляващата коалиция, възникнали за разпределението на средства около близки до едните и до другите фирми“. Това заяви заместник-председателят на НС и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин по повод предложението на управляващите да бъде създадена парламентарна комисия за контрол на евросредствата.

„БСП ще подкрепи създаването на тази комисия, но позицията ни е, че цялостният подход би бил комисията да бъде както по бюджетен контрол по отношение на националните средства, така и контрол върху средствата от ЕС – това, за което БСП говори от няколко състава на Народното събрание, подчерта Кристиан Вигенин. 

Той изрази надежда новата комисия да даде повече прозрачност, но отново подчерта, че за БСП не това е ефективното решение. „Самият факт, че правим просто комисия, но заедно с това в Правилника за организацията и дейността на НС не разписваме по-подробно какво ще прави тази комисия, за нас също е проблематично. Функциите на тази комисия, която очевидно ще има важно значение, доколкото ще контролира, дори ще управлява - каквито са заявките на управляващите, милиарди от ПВУ, а и други средства, създава възможности и за злоупотреба, и навлизане още веднъж на Парламента в правомощия, които би следвало да са правомощия по-скоро на изпълнителната власт“, посочи социалистът.

„Ще подкрепим, но бихме искали много внимателно тази комисия, когато създава своите правила за дейност -  тези въпроси да бъдат много внимателно обмислени, обсъдени и решени в консенсус. Защото в такъв тип комисии би следвало да се работи в търсене на максимално широко съгласие“, заключи Кристиан Вигенин.

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета