Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниВигенин към министър Тагарев: Хората не Ви вярват, защото оставяте впечатлението, че отстоявате чужди интереси

Вигенин към министър Тагарев: Хората не Ви вярват, защото оставяте впечатлението, че отстоявате чужди интереси

13.09.2023

„Правителството се кани да раздаде 100 млн.лв. на близки фирми за ненужен строеж на жилища на 500 души.“ Това заключение от изслушването на министъра на отбраната Тодор Тагарев в ресорната парламентарна комисия направи заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Атанас Зафиров.

Изслушването се проведе по искане на социалистите по повод намерението за разполагане на многонационална бойна група на НАТО в района на Кабиле и Безмер, Ямболско.

Припомняйки, че когато е станала известна тази информация, жители на областта са организирали протести и започнали подписка, показвайки видимото си недоволство от решението, заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин подчерта липсата на достатъчно адекватна информация от страна на Министерството на отбраната и попита дали решението за разполагането на силите в Ямболско е окончателно. И препоръча на министъра да намери друго по-подходящо място.

В отговор министър Тагарев заяви, че министерството е идентифицирало районът като най-подходящ за целта, но все още е само намерение, а не решение. „Ако надделее Вашето виждане да не е в Ямбол, няма да е в Ямбол“, заяви Тагарев.

 От отговор на въпрос на Вигенин за мащаба на проекта, стана ясно, че се очаква присъствие на около 1500 военни, с потенциал да нарасне, за които трябва да бъде изградена инфраструктура на стойност поне 100 млн. лв.

„Става въпрос за изграждане на едно малко градче“, обясни министърът. По думите му, проектът се очаква да приключи до 2025 г.

„Правилно ли разбирам, че след като към момента нищо не предполага такова развръщане на сухопътен компонент в такава степен в България, при условие, че в момента функционираме при сериозен некомплект на армията и българската държава не намира воля да отдели средства в бюджета до го запълни, Вие ще вложите 100 млн. лв. за посрещането на чужди военнослужещи? Какъв точно дефицит на нашите способности ще компенсираме с тази бойна група и не ли по-добре тези средства да ги инвестираме в Българската армия?“, риторично попита Атанас Зафиров.

„Аз не останах с убеждението, че това, което се планира, реално ще има смисъл за България и ще е полезно, освен за строителните фирми, които ще участват в реализацията на този проект. Не знам и доколко разполагането на сухопътни сили ще допринесе за въздържащия ефект, доколкото България няма сухопътна граница с района на конфликта, а не мога да си представя как руските сили ще дебаркират в Бургас“, изрази отношение по изслушването Кристиан Вигенин.

Той предположи, че през 2025 г., когато се очаква базата да бъде готова, войната ще е приключила, а самият проект ще бъде една бездънна яма, като вероятно ще се похарчат повече от заявените 100 млн. лв.

„Бих Ви препоръчал да говорите по-често с хората и с местните власти в тези райони. Ние, като народни представители, нямаме намерение да диктуваме решения на Министерството на отбраната, а изразяваме мнението на нашите избиратели. И аз съм длъжен да го правя, защото в случая те са прави. Дори да са малко пресилени техните страхове, Ваша задача е да ги да преодолеете и да намерите начин да водите диалог и да се вслушвате в тях“, обърна се към министъра Вигенин.

И добави: "Хората не Ви вярват, защото често оставяте впечатлението, че отстоявате не български, а чужди интереси."

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета