Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниЗа силна държавна подкрепата на малкия и среден бизнес настоява Кристиан Вигенин

За силна държавна подкрепата на малкия и среден бизнес настоява Кристиан Вигенин

17.03.2023

„Национална компания „Индустриални зони” може да бъде по-активна и да работи повече, включително по създаването на индустриална зона, която да обслужва Ямбол, Сливен и община Тунджа. Виждаме как човешкият ресурс все повече изтича към големите градски центрове. В същото време за градове като нашия става все по-трудно да задържа млади хора и качествени кадри”, заяви водачът на листата Кристиан Вигенин.

По думите му, Ямбол и Сливен няма да се справят поотделно, те са в пресата на Бургас от една страна и Стара Загора и Пловдив от друга. „Нашите усилия на регионално ниво трябва да бъдат насочени към обща икономическа зона и аз апелирам към бизнеса да търсим тези възможности и заедно да лобираме за тяхната реализация”, посочи Вигенин.

Той подчерта, че за изграждането на четирилентовия път Ямбол-Сливен „БСП за България” работи още от първото служебно правителство и вече има развитие, тъй като проектирането е възложено. С проблемът е ангажиран и областният управител Георги Чалъков, който заема този пост през няколкото последни служебни правителства. В средносрочна перспектива може да бъде изграден също такъв път от Лесово до Ямбол, който да облекчи трафика от и кам границата. Друг значим инфраструктурен проект е ЖП линията Ямбол-Одрин, която ще поеме част от товаропотока, ще разшири възможностите за бизнес връзки между двата гранични региона.

 

За БСП основната подкрепа от страна на държавата, правителството, парламента, трябва да бъде малкият и средният бизнес, който досега не е бил реално представен в НС. „Повечето партии говорят за него, но законодателната им дейност и политическите им позиции показват много стеснено секторно сътрудничество с определен вид бизнес, други се фокусират повече върху големия бизнес, а малките и средни предприятия остават на заден план. Ние като партия искаме в по-голяма степен да развиваме такова сътрудничество и да бъдем политически представител на малкия и среден бизнес в следващото НС и правителство”, бе категоричен Вигенин. 

Водачът на ямболската листа на социалистите каза още, че един от проблемите, които предприятията поставят, е свързан с достъпа до финансиране и дейността на Българската банка за развитие /ББР/, която не прави достатъчно в тази посока.  „Банката беше създадена по време на нашето управление с цел именно подкрепа за малки и средни предприятия. След това нейната дейност се изкриви и тя започна да финансира с огромен ресурс предимно големи компании. Затова нашите усилия са насочени към подкрепа за малките и средните предприятия чрез преференциално и достъпно финансиране от Българската банка за развитие, каквото бе нейното първоначално предназначение”, обясни пред представителите на бизнеса Кристиан Вигенин.

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета