Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниКристиан Вигенин: БСП е единствената алтернатива на това управление

Кристиан Вигенин: БСП е единствената алтернатива на това управление

06.02.2024

„Бих призовал левите хора и хората, които искат алтернатива, да се консолидират около единствения сериозен субект в лявото пространство и единствената алтернатива на това управление – БСП. Наша отговорност, като партия, е да направим така, че всички тези, които искат нещо различно, да го видят в нас.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на Euronews Bulgaria.

„Аз не вярвам, че ако бъде създадена партия „Трети март“, тя ще има сериозно място в политическия живот на България“, смята той. Според него няма какво ново да предложи една такава формация, още повече, че с нея не се свързват нови за политиката лица, а такива, които са минали през различни партии и дори управлението, като Весела Лечева, която наскоро напусна БСП.

Вигенин посочи и разнопосочните сигнали, които създавали нестабилност около евентуалното създаване на президентската партия.

„От една страна, имаме яростно отричане, че в президентството се бабува на някаква нова партия. От друга страна, близки до президента хора системно в публичното пространство намекват за такава възможност, даже някои от тях настояват това да се случи. Аз смятам, че най-доброто, което може да направи президентът, е да се фокусира върху едно ефективно упражняване на властта, която му е дадена от народа, а това изключва пряка намеса в партийния живот“, каза социалистът.

Кристиан Вигенин изрази притеснение, че в последните седмици не се говори за политика, а за разпределяне на постове.

„Това е разговор, от който ние самите се опитваме да избягаме. Искаме да се говори за политика“, подчерта той.

По неговите думи има ключови регулатори, като Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, Комисията за противодействия на корупцията, Сметната палата, където трябва да присъстват професионалисти, а не ярки политически фигури.

„Трябва да се гарантира, че ще бъдат избирани хора на принципа на професионализма, а не на квотния принцип, както се случи с Конституционния съд. Това не бива да се случва с регулаторите, защото, освен че имат много важно значение за развитието на процесите в България, понякога имайки по-сериозна роля от министрите, част от тях регулират процеси, засягащи целия ЕС. Затова поставихме много остро този въпрос още в края на миналата година, поставихме го и на среща с европейските посланици. Ако се постигне съгласие, че оттук нататък не по този начин ще се развиват нещата, ние сме готови да предложим сериозни кандидатури. Но ако ще бъде както досега, няма смисъл да хабим хората“, коментира заместник-председателят на Народното събрание.

По думите на Вигенин европейските избори са важни за БСП, като в момента тече сериозна подготовка за тях, но имената ще са последното, което ще бъде определено.

„Аз съм убеден, че ще имаме силна листа за евроизборите. Моята надежда е, че в нея ще има много млади хора, защото една такава кампания е възможност повече млади хора да се ангажират в политическите процеси. Което е важно за нас е, че в нашата листа ще участват хора, които са наясно с националната политика, но познават и европейската, за да могат да защитават българския интерес там“, заключи Кристиан Вигенин.

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета