Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниКристиан Вигенин: Вотът на недоверие не е удобен за Борисов и за „Възраждане” - ще се види, че само го играят опозиция

Кристиан Вигенин: Вотът на недоверие не е удобен за Борисов и за „Възраждане” - ще се види, че само го играят опозиция

24.10.2023

„Имаме усещането, че поради някакви причини „Възраждане” от една страна го играят голяма опозиция, от друга – когато е необходимо да бъдат удобни, са удобни на ГЕРБ. Това заяви пред Нова тази сутрин зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от ПГ „БСП за България” Кристиан Вигенин.

Той бе категоричен, че позицията на БСП е ясна и последователна: „Ние казахме: Готови сме с аргументите, събираме подписите, принципно получихме подкрепа за такъв вот от ИТН и „Възраждане”. И изведнъж се започна: „Ама не сега, а после, защо в кампанията, след кампанията”. Аз не мога да разбера каква е причината, но за мен няма убедително изговорена публична причина защо това е така”, добави още социалистът.

„ЗА ГЕРБ не е удобно да има вот на недоверие в момент, в който те се правят на опозиция на правителството и ежедневно бълват критики срещу него, но всъщност го подкрепят. Защото, ако се гласува вот на недоверие тази седмица, те ще трябва ясно да се определят – като критикувате толкова, ето, подкрепете вота”, заяви Кристиан Вигенин.

По думите му вотът е изключително навременен, тъй като няма ден, в който правителството и управляващото мнозинство в парламента, които са едно - да не правят грешки, да се обвиняват един друг, да се оправдават, но като резултат – това да нанася вреди на българския национален интерес, на живота на хората всеки ден.

„БСП е сериозна партия и в тези избори участва във всяка една общините, за да спечели, ако не спечели от първи тур – да участва в балотаж. Ако не участва на балотаж – тогава органите на партията ще обсъждат и решават”, посочи в разговора за местния вот Вигенин и подчерта принципният за БСП въпрос – разграждането на модела „ГЕРБ”.

„БСП е алтернативата и възможността в местната власт да ограничим ГЕРБ да продължат да се вкопават. Защото моделът, наложен през централната власт – може да се разгради обратно. Виждаме, че посланията на БСП намират разбиране у хората, залите са пълни, има едно усещане в страната, че нещата започват да се променят и това ще се види на местите избори”, посочи Вигенин.

В София, по думите му все повече се вижда, че от подценяван претендент за кметския стол кандидатът на МК „БСП за България” Ваня Григорова се превръща във фактор в надпреварата.

„Не само в София – ние и на други места имаме кандидати, които не са членове на БСП, но са свързани с нас, техните послания са послания на леви хора, мисленето им е на леви хора, това е по-важното. Така че, според мен Ваня Григорова се справя убедително, не само по отношение на левия електорат, а по отношение на всички, които искат реална, истинска промяна в София, а не подмяна, както се случи с „Продължаваме промяната”, заяви социалистът в отговор на въпроси на водещите.

В коментара си за дерогацията на руския газ, Вигенин посочи: „Не виждаме адекватно управленско поведение. Започнаха се поредните „ти на мене, аз на тебе, вчера едно – днес друго, подписали се, пък били подведени”.

„БСП сме ясни и последователни – анализите сочат, че премахването на дерогацията на руски нефт ще доведе до повишаването на цените, особено на фона на това, което става в Близкия изток. Да се лишим сами от възможността да преработването на по-евтиния руски петрол за идването на незнайно каква цел – е без каквато и да е мисъл за националния интерес, нека да помислим първо за българските граждани”, заяви зам.-председателят на Народното събрание.

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета