Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниКристиан Вигенин: ГЕРБ да поеме отговорност и да каже какви са им намеренията за правителство

Кристиан Вигенин: ГЕРБ да поеме отговорност и да каже какви са им намеренията за правителство

09.05.2023

„В момента тече едно надлъгване между ГЕРБ и ПП-ДБ, което вероятно трябва  да оправдае защо едната или другата формация не е могла да състави правителство. Призивът на БСП е да се спре това губене на време и да видим какво реално може да се направи. Това трябва да е стъпка преди всичко на ГЕРБ, които ще са носители на първия мандат.” Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БНР.

Той изрази очакване парламентарните комисии да заработят тази седмица, тъй като има много внесени законопроекти, които изчакват стартирането на тяхната работа. Вигенин обясни, че от приетото от Народното събрание решение следва председателят на парламента да свика комисиите и да определи дневния ред, така че тази парламентарна седмица изцяло ще зависи от него.

„От срещата ни с ГЕРБ не разбрах каква беше целта и какво произтече от нея. Първоначалната идея на тези разговори беше след тях да се проведе лидерска среща, на която окончателно да бъдат ясно поставени намеренията, целите и стъпките, които ГЕРБ като първа политическа сила виждат за формиране на правителство. И ако това е възможно, да се направи това усилия да се направи правителство”, коментира социалистът.

По неговите думи са били направени важни първи стъпки от ГЕРБ и ПП-ДБ с договарянето и гласуването на председател на парламента, договарянето на законодателна програма и е имало очакване да направят и третата стъпка – управленска програма и правителство, тъй като по основните политики тези две формации са на практика едно и също.

“При разговорите видяхте, че има въпроси, по които нямаме съгласие.Ние ще се допитаме до нашите членове в какви конфигурации бихме участвали, ако бъдем поканени”, каза той

„От БСП призоваваме да се фокусираме върху основните проблеми, пред които е изправена България и върху решаването им чрез съставяне на кабинет. Основна отговорност е на ГЕРБ да представят визия какъв да бъде този кабинет”, подчерта Кристиан Вигенин.

Според него, обективно погледнато, за държавата в момента няма по-стабилна и по-смислена конфигурация от това ГЕРБ и ПП-ДБ да работят заедно, а БСП да е силна опозиция, а коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП би била по-скоро невъзможна. За вариант, който би сработил и който евентуално би получил подкрепа от БСП, той очерта непартийно правителство от експерти, подкрепено от широк кръг формации за определен срок и с определени задачи, но подчерта, че социалистите първо ще се допитат до своите членове, преди да вземат решение за участие или подкрепа.

„Първата политическа сила да си влезе в ролята, да спре с това овъртолване на всички в някакви разговори, които не водят никъде и да каже ясно какви са им намеренията, както за правителство, така и за парламента. Всеки загубен ден, с перспективата да няма правителство, е загубен ден и за държавата, защото има спешни закони, които трябва да бъдат приети”, каза в заключение Кристиан Вигенин.

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета