Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниКристиан Вигенин: Доброто образование е оръжие срещу социалните неравенства

Кристиан Вигенин: Доброто образование е оръжие срещу социалните неравенства

06.11.2021

„Най силното оръжие за справяне със социалните неравенства е доброто образование. Никоя нация не е успяла, без да има образовани граждани, които се квалифицират през целия живот“, каза водачът на пловдивската листа с №33 Кристиан Вигенин. Той проведе работна среща с директори, учители и университетски преподаватели от Пловдив в онлайн формат, на който бяха разисквани разумните решения в образованието.
„БСП ще носи отговорността за следващото управление и това ни дава шанс да реализираме идеите си. Имаме ясен ангажимент за средствата в образованието – 5% от бюджета, а за наука те да станат 1%“, посочи рамковата цел Вигенин. Той обясни, че управленската програма на социалистите предвижда учителската професия да стане регулирана с ежегодно актуализиране на заплатата. Прегледът на учебниците и учебното съдържание е сред първите намерения на БСП, наред със социалните мерките в подкрепа на учениците и техните семейства. „Проблемите обаче се трупат и към днешна дата те минават през справянето с пандемията, която се отрази върху системата на образование и учебния процес“, каза Вигенин и поиска да разбере как се приема новата заповед за връщане на учениците в училище и масовото тестване за COVID -19 в класните стаи. От изказванията стана ясно, че преподавателският състав е изтощен, но е решен да посрещне предизвикателството да се занимава с несвойствени дейности. Най-голямата тревога е свързана с децата и стреса, на който те са подложени, и как ще реагират на позитивен тест за болест, която се твърди, че е смъртоносна. Преподавателите обаче са убедени, че за да е грамотно поколението, то трябва да се върне в училище. Грамотността е най-важната първа стъпка и този проблем трябва да бъде ясно назован, категорични са от гилдията. По думите им националното външно оценяване не отразява обективно картината. Нужен е спешен и задълбочен анализ, за да бъдат предприети адекватни мерки за справяне с неграмотността. Като основна причина за проблемите обаче беше посочен Законът за предучилищно и училищно образование, критикуван за това, че е „закон на системата, а не на ученика, който трябва да е във фокуса и в центъра му“. Представителите на средното образование поставиха за обсъждане още въпроси, свързани с план-приема, с делегираните бюджети, кариерното ориентиране на подрастващите и модерната тема SREM –образование, кадровия дефицит по предметите физика и астрономия, биология и химия. Предложиха анализ на училищната мрежа с изричната уговорка, че не бива да се допуска закриването на нито едно училище, особено в малките населени места. Директорите настояха училищата да не се разглеждат като фирми и да отпадне задължението да купуват електричество по борсови цени. Водачът на листата на „БСП за България“ Кристиан Вигенин се съгласи, че трябва спешно да се актуализират бюджетите им и да се мисли най-малко за някакво субсидиране на учебните заведения, подобно на лечебните.
Учителите и преподавателите са обременени с множество дейности, които могат лесно да бъдат автоматизирани, смятат представителите на академичните среди. Пандемията изведе на преден план дистанционното обучение, но държавата трябва да положи усилия, за да се подобри качеството му. Според експерти това може да стане с ускорен план за въвеждане на интелигентни технологии и БСП трябва да наложи тази идея. Национално хранилище на научни ресурси с широк достъп е един бърз и лесен вариант, стана ясно от дискусията. Дистанционното обучение остава неприложимо за определени професии, част от които са с изключителна социална значимост, съгласиха се участниците в работната среща. Чуха се предложения по Закона за развитието на академичния състав в частта за уеднаквяване на критериите за всички вузове и отпадане на възможността всеки университет да допълва базовите в закона с други, често по неетични причини.
„Тази първа наша работна среща показа най-главното, че образованието трябва да стане стратегически приоритет на следващото управление, без отлагане. Всяка заповед и всеки закон, касаещ образователната система, трябва да са адекватни и уместни за тази цел. Народ без просвета не може да има илюзии за държавотворност“, каза председателят на БСП – Пловдив Димитрина Вакрилова, която модерира дискусията.
„Проблемите в образованието ще бъдат приоритет за БСП - увери Вигенин и гарантира: След изборите ще продължим диалога“.

Източник:http://plovdivskinovini.bg/

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета