Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниКристиан Вигенин: Изборът е между мира и войната – десните предлагат милитаризация

Кристиан Вигенин: Изборът е между мира и войната – десните предлагат милитаризация

23.05.2024

„Една силна политика на ЕС в посока подпомагане на икономическото развитие, инвестициите, реиндустриализацията – политика, за която ние, от БСП, говорим от много години и от друга страна, мерки, които да подкрепят нарастването на доходите на българските граждани – ще доведат до това, че ние ще догоним средноевропейските равнища. Разбира се, ако има и българско правителство, което да подпомага такава политика.” Това заяви водачът на листата на „БСП за България” за европейските избори Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице” на бТВ. 

По думите му българската страна не е трябвало да се съгласява на частичен Шенген по въздух и по вода, а е трябвало да продължи с натиска за пълноправно членство. „Това действие според нас отложи пълното ни влизане много далеч във времето. В името на това правителството на Денков и Габриел да развее някакъв външнополитически успех, макар и частичен, опашките с тирове в Русе ще продължат да стоят”, коментира Вигенин.

Според него Пактът за миграция на ЕС е стъпка напред спрямо Дъблинския регламент, но това не е достатъчно. Българските социалисти държат стриктно на три неща: засилване на контрола по границите и европейска подкрепа за това; ускоряване на процедурите за обратно връщане на мигранти; по-активна работа със страните, които са източници на нелегална емиграция. „Тук не говорим за хората, които бягат от война. Тях, разбира се, ги изваждаме пред скоби”, уточни Кристиан Вигенин.

Той припомни заслугата на БСП на национално ниво за справянето с нелегалната миграция: „Само няколко месеца, след като БСП предложи да се увеличат значително мерките срещу трафикантите - конфискация на автомобилите, конфискация на имуществото, увеличаване на наказанията - изведнъж значително намаляха тези случаи, в които полицаи гониха през ден бусчета с мигранти. Значи има начини – и европейски, и национални, да се справим с този проблем.”

„За нас решението не е в това да се продължи с подклаждането на войната в Украйна. Нашата позиция е била и ще бъде в Европейския парламент, че трябва да бъде оказан политически и дипломатически натиск за прекратяване незабавно на военните действия и сядане на масата за преговори”, категоричен бе водачът на евролистата на БСП.

По неговите думи по този начин ще се прекратят кръвопролитията по една огромна фронтова линия, която мърда в едната или другата посока вече повече от 2 години, но нищо решаващо не се случва и няма да се случи.

„И на европейския, и на националния вот, изборът е между мира и войната. Защото десните предлагат милитаризация на Европейския съюз, преминаване „на военни релси” на европейската икономика. Връщат наборните армии. Единствените решения, които се дават са още и още оръжия за Украйна. Това е абсурдно”, каза още Кристиан Вигенин.

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета