Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниКристиан Вигенин: Имаше риск за БСП, трябва да вървим към обединение на лявото

Кристиан Вигенин: Имаше риск за БСП, трябва да вървим към обединение на лявото

29.06.2024

„Имаше вероятност да бъде поставена под риск БСП и пред избора кое е по-важно, преценихме, че по-важна е партията.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице“ на bTV.

Коментарът си той направи във връзка с въпрос относно събитията в БСП след оставката на Корнелия Нинова. По думите му партията приема спокойно случващите се процеси.

„Опитваме се да консолидираме вътрешно БСП и да затворим ненужните фронтове, които бяха отваряни в последните години, както и да тръгнем към обединение на левите партии и хора в България. Защото така, както върви, ако не вземем спешни мерки, лявото ще се свие до степен на ирелевантност“, каза социалистът.

Според него в момента БСП има нужда от спокойствие, за да се проведе една честна и открита отчетно-изборна кампания, каквато е насрочена в цялата партия поради изтичащите мандати, да се подготви левият празник на Бузлуджа, след което и прекият избор на председател. 

„На заседанието на Националния съвет след оставката на Нинова решенията бяха взимани почти единодушно, което за мен показва едно желание най-после да се мине в друг режим на работа, вместо непрекъснато да се делим. Мисля, че това усещане в партията се забеляза и хората гледат позитивно на тази промяна“, посочи Кристиан Вигенин.

По думите му БСП цели обединението на лявото да е върху политики и ценности.  „Трябва да съберем левите хора, а те са мнозинството в България. Просто трябва да припознаят, че има една лява алтернатива, която е готова да управлява страната“, смята Вигенин.

Във връзка със срещата на БСП с „Левицата!“ социалистът обясни, че е било постигнато съгласие по почти всички политики и формациите ще работят заедно по приоритетни въпроси, като социална политика, доходи, демографската криза и младите.

„Същото ще се опитаме да направим с всички останали леви формации. Ще търсим обединение по модела на френската левица, която така, както беше отписана преди няколко години, направи един изключителен резултат на европейските избори и сега е абсолютно конкурентна на крайната десница и на центристите“, посочи Кристиан Вигенин.

Според него част от проблемите на БСП са дошли от конфронтацията с президента. „За част от нас тя бе необяснима. Имаше момент, когато отношенията между ръководството на партията и президента бяха на точката на замръзване. Едно е да имаш принципна позиция, но когато прехвърлиш границата, изглежда на целенасочено търсен конфликт. Нямаме нужда от това“, коментира заместник-председателят на партията.

Той се обяви категорично против президентска република. Според него концентрацията на прекалено голяма власт в един човек или една институция е опасно.

„Дори да допуснем, че от гледна точка на сегашния президент това не би било проблем, ние не знаем кой ще е следващият президент и как ще бъдат използвани тези правомощия. Според нас парламентарната форма на управление на България е правилната, друг е въпросът, че минаваме през един доста сложен период, в който хората започват да губят вяра в парламентарната система и в демокрацията изобщо“, аргументира се Кристиан Вигенин.

По неговите думи отговорността на всички политически формации е да направят така, че хората да не търсят авторитарни модели на управление.

„Виждаме една от възможностите за излизане от сегашната ситуация в създаването на експертен кабинет без политически фигури, с широка парламентарна подкрепа, с много ясна програма и за определен срок. Ако въобще се стигне до третия мандат, този въпрос ще бъде обсъден в Националния съвет на БСП“, каза Вигенин относно съставянето на правителство, но подчерта:  „Изборите ни отредиха ролята на опозиция. Ние, като отговорна формация, бихме участвали в разговори за създаване на такъв тип правителство, но няма как БСП да решава всичките проблеми на държавата. Хората възложиха на ГЕРБ, като основна сила, да направи това и очакваме Бойко Борисов да постъпи като отговорен държавник, за какъвто се има.“

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета