Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниКристиан Вигенин: Ликвидирането на енергетиката започна още при правителството на ГЕРБ

Кристиан Вигенин: Ликвидирането на енергетиката започна още при правителството на ГЕРБ

08.10.2023

 

„Първостепенният въпрос е каква политика води мнозинството и това правителство. Има моменти, когато няма време за чакане. И вота на недоверие не е непременно с цел да падне правителството. Ние сме наясно, че това е трудно. Това е може би крайната възможност на опозицията да изрази своя протест и несъгласие с политиката, която се води в дадена сфера. Особено в сферата на енергетиката се натрупаха поредица факти, които щяха да обезмислят нашата роля като опозиция, ако не бяхме реагирали по този начин. Ние искаме да защитим перспективите пред България и българската икономика. Да защитим развитието на една силна българска енергетика. Правителството и мнозинството със своите действия я убиват стъпка по стъпка. Хората излязоха по улиците, за да защитят България и българската енергетика.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БНТ.

По думите му ликвидирането на българската енергетика е започнало още по време правителствата на ГЕРБ и е намерило своето естествено продължение сега, когато ПП, ГЕРБ и ДПС съвместно извършват вече последните стъпки. „Декарбонизация, но с какви стъпки и на каква цена? България чрез правителството си е участвала в договарянето на тази зелена сделка. Имаше няколко дебата в последните дни по Закона за енергетиката, пътната карта, по искането ни да не бъдат вкарвани тези планове. Виждаме един опит чрез симулиране на диалог да се постигнат или поне да се формулират по красив начин неща, които всъщност нищо не променят. За нас няма друг начин да спасим енергетиката освен това правителство да си отиде. Парламентът буквално е смачкан. Има едно мнозинство, което се сглоби на база интереси на лидерите. То е монолитно, когато трябва да работи срещу българските интереси“, добави социалистът.

Вигенин отново потвърди принципната позиция на БСП, че са необходими промени в Конституцията. Но той изрази съмнение относно предлаганите в момента промени, които според него не отговарят на елементарните изисквания за смислена реформа. „Не виждаме какво от всичко това може да бъде подкрепено. Цялата професионална общност, всички засегнати институции и органи – изразяват негативно становище. По отношение на главния прокурор – изпадаме от една крайност в друга. Просто той се превръща в един чиновник лишен от каквито и да е правомощия. По-лошото е, че се установява пълен политически контрол върху прокуратурата и главния прокурор. Дава се възможност на министъра на правосъдието да предлага главен прокурор. Тези, които ще го избират от така наречения прокурорски съвет – 2/3 от тях е на политически назначените от Народното събрание представители. Освен това за разлика от сегашната Конституция – там изрично е написано, че в прокурорския съвет не могат да бъдат избирани действащи прокурори и следователи“, обобщи той и бе категоричен, че това означава мнозинството да е от хора извън системата, които ще бъдат политически назначени.

„Това, че поради невъзможността на действащия парламент да създаде правителство – служебния кабинет беше принуден да управлява доста по-дълго. Не само, че управляваше по-дълго, но и започна да се разширява правомощията. Премина се психологическата граница, която всички други служебни кабинети са имали – да не се ангажират с дългосрочни политики, да не прави масови уволнения. Например ние сме се обявили против договора с Боташ“, уточни зам.-председателят на парламента.

Вигенин заяви, че всекидневно се трупат причини правителството да си ходи много преди ротацията. „Съвсем различни са основанията поради които г-н Пеевски и някои други се сърдят на Тагарев. Имам чувството, че по-скоро там конкуренцията е кой ще се постави в по-добра светлина пред партньорите, да не кажа посолството. Изглежда все по-неадекватно от гледна точка на нашата сигурност примерно да строим нови бази, в които да дойдат няколко хиляди натовски войници“, обясни зам.-председателят на БСП и призова управляващите да спрат да ангажират България в един безперспективен конфликт.

„Ние осъждаме тези действия. Такива мащабни действия не е имало дори в периоди на сериозна военна конфронтация. Наистина съм притеснен, защото виждаме в последните месеци едно нарастване на такъв тип конфликти. Много е важно как ще реагират играчите, които подкрепят подобен тип действия. Има сериозен риск за силно разширяване на този конфликт и включване на нови страни в него. От времето на последния по-сериозен сблъсък в ивицата Газа – израстна още едно поколение млади хора, които реално не виждат никаква перспектива там. Това засилва радикалните настроения. Категорично не може по този начин да се решават проблемите“, каза в заключение Кристиан Вигенин относно ескалиралото напрежение между Израел и “Хамас” от последните дни.

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета