Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниКристиан Вигенин: Не очаквах проектът ГКПП „Клепало“ да е все още на изходната точка

Кристиан Вигенин: Не очаквах проектът ГКПП „Клепало“ да е все още на изходната точка

25.09.2023

Осигурено ли е необходимото финансиране за изграждането и рехабилитирането на пътя към ГКПП „Клепало“, както и за самия пункт и на какъв етап е работата по този проект? Има ли индикативен срок за откриване на този пункт? 

Тези въпроси зададе заместник-председателят на Народното събрание от „БСП за България“ Кристиан Вигенин към министъра на регионалното развитие Андрей Цеков по време на парламентарния контрол. 

Той припомни, че пункта между Република България и Република Северна Македония в участъка, свързващ общините Струмяни и Берово, е трябвало да бъде готов още през 2005-2006 г., но ден днешен още не е направен. 

„Занимавал съм редица министри на външните работи и на регионалното развитие от 2014 г. насам и беше много скромен напредъка в тези години“, отбеляза Вигенин. 

„Очаквах да ни информирате, че проектът е пред завършване, а се оказа, че сме на изходната точка“, реагира социалистът на отговора на министъра. 

„Независимо, че на моменти са сложни отношенията между България и Северна Македония, това е един от възможните проекти, който може да докаже, че има смисъл от това хората от двете страни на границата да могат да имат безпрепятствен достъп, да могат да развиват икономически и чисто човешки отношение. Да не говорим, че от двете страни на границата има разделени семейства“, коментира Вигенин, обръщайки внимание, че от македонска страна необходимата инфраструктура е била изградена още към 2005-2006 г. 

По неговите думи, България трябва да се опита да говори директно на македонските граждани и създаването на такъв проект е нещо такова. 

„А блокирането също е начин да покажем отношение“, подчерта Кристиан Вигенин.

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета