Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниКристиан Вигенин: Социалистите да се отрекат или от участие в служебен кабинет, водещ политика, различна от вижданията на БСП, или от партията

Кристиан Вигенин: Социалистите да се отрекат или от участие в служебен кабинет, водещ политика, различна от вижданията на БСП, или от партията

20.05.2023

„Въпросът никога не е бил какво иска БСП за себе си или за партията, а какво е правилно като политика за България. Водихме разговори с първата политическа сила от тази гледна точка. Преговори не е имало, тъй като такива се водят като конкретни ангажименти, конкретна програма. По време на разговорите стана ясно, че начинът, по който се подхожда` не е по начина, по който сме си го представяли. Имаме разминавания по политиката, по отношение на подхода и начина, по който би функционирало едно такова правителство, затова и се оттеглихме. БСП беше достатъчно конструктивна. Направихме немалко стъпки, но видяхме, че разминаванията са твърде големи.“ Това заяви зам.-председателят на БСП и на Народното събрание Кристиан Вигенин в ефира на Дарик радио.

По думите на социалиста, най-голямата и основна отговорност за съставяне на правителство, е на първата политическа формация: „Прекалено би било да се смята, че БСП би носила някаква отговорност за несъставяне на правителство, при положение че в този парламент сме пета политическа сила. Не може да разсъждаваме към формирането на правителство, като към прибавяне на бройка депутати, които биха натискали копчетата. Преди всичко, отговорността е на първите, а след това на вторите.“

Вигенин допълни, че на практика няколко формации нямат почти никакви разминавания по отношение на политиката, която водят: „Виждаме, че по отношение на голяма част от политиките партиите, които претендираха за промяната и т. нар. „статукво“ в лицето основно на ГЕРБ, но и на ДПС, всъщност нямат разминаване по основните параметри на политиката. При видимо идентични виждания по ред въпроси, отговорността е на тези, които имат тези еднакви виждания и в същото време отказват да създадат правителство.“

Социалистът посочи, че в последните две години страната е навлязла в период на криза, който трябва да намери своя логичен завършек, който обаче не означава драстична промяна по отношение на функционирането на институциите: „Виждаме, че в последните години се наложи да правим 5 пъти избори, поради една основна причина – невъзможност и нежелание на по-голямата част от гражданите да припознаят отново и отново статуквото, и в същото време – недостатъчно сила, която дават на промяната“, обясни Кристиан Вигенин.

Социалистът отбеляза, че не бива да се подценява фактът, че България навлиза в ситуация, в която  институциите и системата, заложена в Конституцията, са в риск: „Служебните правителства, които трябва да са авариен режим за функциониране на държавата, стават все по-устойчиви като форма на управление на страната. Получава се така, че цялата власт е концентрирана в ръцете на един човек, на една институция – което не е редно. За това голяма отговорност има президентът, но и политическите партии, които не успяват да формират устойчиво редовно управление и тласкат държавното управление към тази концентрация на власт в президента“, каза народният представител от „БСП за България“

По думите на Вигенин подходът за провеждане на разговорите от страна на ГЕРБ за съставяне на правителство, е бил грешен: : „Начинът, по който подходи ГЕРБ в тези разговори, направи много трудно по-нататъшното ангажиране на БСП, защото нашето разбиране беше, че трябва да тръгнем от безспорните неща, от няколкото важни национални приоритети и съгласявайки се по тях, да преминем на следващия етап“, каза социалистът.

Той допълни, че инициираните от първата политическа сила разговори са били общи и без никаква конкретика, а определянето на министър-председател от страна на ГЕРБ е поставило останалите партии пред свършен факт: „Избраха министър-председател, който не може да бъде наречен експертен. Мария Габриел е едно от видимите лица на ГЕРБ. Ако искаш да правиш експертно правителство, логично ли е то да се прави от ярък представител на ГЕРБ?“, попита Вигенин.

Социалистът изрази надежда ПП-ДБ да подходят по различен начин и посочи, че социалистическата партия остава открита за разговори.

Вигенин категорично заяви, че парламентарната група на „БСП за България“ ще бъде в зала и ще гласува „против“ правителство с първия мандат на ГЕРБ. „Що се отнася до другите политически формации – това е тяхна отговорност. Мисля, че в тази ситуация никакви финтове няма да отнемат отговорността на тези, които са ги приложили. Дали ще си в зала и ще го подкрепиш това правителство, или тактически ще отсъстваш – то пак е подкрепа“, каза социалистът и призова за откритост.

Вигенин коментира и решението, взето от Националния съвет на БСП днес: „Взехме решение, с което призовахме, ако социалисти бъдат поканени да участват в следващ служебен кабинет – да откажат, защото в ситуацията, в която се намираме служебният кабинет очевидно води политика, която се разминава с нашите виждания. Освен това много е вероятно, ако не се състави редовно правителство,  този парламент да приеме бюджет по мярката на ГЕРБ, ПП, ДПС, които имат различни виждания по отношение на дефицита, социалната политика. Вероятно ще се вземат нови решения, свързани с военната помощ за Украйна. В тази ситуация не може да се оправдаваш, че НС е взело такива решения и служебният кабинет ще трябва да ги изпълнява. Ако е така, нека социалисти да не се ангажират с подобни решения, защото това противоречи на политиката на БСП. Или трябва да се отрекат от БСП, или от участието си в следващ служебен кабинет – това е нашето виждане.“

Социалистът заяви, че позицията на БСП остава категорична по отношение на това България да не предоставя оръжие за Украйна, както и по отношение на бюджетен дефицит около 4-4,5%, чрез който без да се нарушава финансовата стабилност и перспективи на страната, но да гарантира необходимите социална подкрепа за хората. „Има граници, в които можем да се движим – те са много ясни и вярвам, че ако бъдем поканени на разговори от втората политическа сила, те биха ни поканили с ясното разбиране какви са нашите граници“, каза Вигенин.

На въпрос относно трусовете в прокуратурата, социалистът отговори: „Обявили сме нашето отношение към главния прокурор още през 2020 г. и то не е променяно в нито един момент. Ние сме партия, която подхожда сериозно и работим за цялостна реформа в съдебната власт и конкретно за реформи по отношение на функционирането на прокуратурата. Това не става с развяване на знамена, става с конкретна работа по законопроекти. Вчера ние подкрепихме предложените промени и заедно с това изразихме своите опасения по отношение на конституционната съобразност на тези промени. Какъв е смисълът да се юрнем към промени, които след това да се окажат атакувани и отменени от Конституционния съд?“, попита той и призова за внимателна и премислена работа.

На финал социалиста припомни: „Помните ли, когато преди малко повече от година, по първоначална инициатива на ИТН и след това с вот на недоверие, ГЕРБ свали тогавашното редовно правителство? Не веднъж сме казвали, че го свали без ясна идея какво следва след това. Сега виждаме, че ГЕРБ, ДПС и ИТН, които тогава свалиха онова правителство, сега се опитват да направят правителство. По ирония на съдбата, не им достигат точно толкова гласове, колкото на нас миналата година, за да съставим правителство с ПП и ДБ. Не виждам откъде ще дойдат останалите 5 гласа, които са им необходими. Вървим към втория мандат“, каза на финал Вигенин.

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета