Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниКристиан Вигенин: Сценарий, при който руски кораби ще дебаркират в Бургас и Русия ще ни нападне, е абсурден

Кристиан Вигенин: Сценарий, при който руски кораби ще дебаркират в Бургас и Русия ще ни нападне, е абсурден

14.09.2023

Не сме съгласни България да бъде ангажирана в този военен конфликт чрез предоставянето на военна помощ. Смятам, че България можеше да има една далеч по-различна и ефективна роля и пак да бъде полезна на Украйна. Това коментира в ефира на БНТ заместник-председателят на парламента и депутат от БСП Кристиан Вигенин.

Той също така се противопостави на идеята за разполагане на многонационална бойна група на НАТО в района на Ямбол и припомни, че Руската федерация няма сухоземна граница с България.

"Не мога да си представя, че руски кораби ще дебаркират в Бургас и Русия ще ни нападне... това звучи толкова абсурдно. Нямам нищо против да усилим нашите отбранителни способности, но нека това усилване бъде съобразено с реалните ни нужди и реалните заплахи", добави той.

Според Вигенин имало и "индикации“, че българската държава се готви да предостави зенитно-ракетни системи С-300 на Украйна.

По темата с решението на парламента да отмени забраната за внос на украинско зърно депутатът посочи, че мярката е била необходима за защита на българските производители.

"Не смятаме, че аргументът за намаляване на цените е валиден. Защото всички родни производители на хлебни изделия не използват украинската пшеница поради съмнения в качеството й, затова използват българска пшеница", каза Вигенин. 

Той допълни, че решението на Народното събрание да отмени ветото е било необяснимо.

"Остава впечатление в обществото, че българското правителство го е грижа повече за Украйна и украинските граждани, отколкото за България и българските граждани. Просто се минават всякакви граници. Чие правителство е това, за кого работи това мнозинство в парламента“, каза Вигенин.

Той заяви също така, че така и не е чул от кабинета мерки, с които да подкрепи българските производители.

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета