Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниКристиан Вигенин, кандидат за депутат от БСП: Обръщаме специално внимание на младите хора и участието им в политиката, без тях България няма бъдеще

Кристиан Вигенин, кандидат за депутат от БСП: Обръщаме специално внимание на младите хора и участието им в политиката, без тях България няма бъдеще

17.03.2023

Евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс Цветелина Пенкова на 17 март във Велико Търново награди победителите в конкурса „Политиката в моите очи“. На събитието присъства зам.председателят на БСП и водач на листата на партията за Великотърновския избирателен район Кристиан Вигенин, кандидат-депутати, ръководството, както и членове на левицата в старата столица.

Своеобразното състезание на идеи с основна тема „Ролята на младите в политиката“ е съвместна инициатива на евродепутата с Младежкото обединение на БСП във Велико Търново. Отличените творби показват нагласите на младото необвързано общество към политическия свят през призмата на изкуството. В инициативата се включили 7 души на възраст между 18 и 30 години. На официална церемония всички бяха наградени като победителят в конкурса спечели двудневно пътуване до Брюксел, Белгия с посещение на Европейския парламент.

„Обявихме творческия конкурс, в който се включиха млади хора от цялата Великотърновска област и с езика на творчеството изразиха себе си. Получихме доста интересни творби като сред тях има и дигитални. Това ни наведе и на идеята да организираме дискусия по какъв начин политиките за технологии и иновации трябва да бъдат водени от младите хора. Често, когато се опитваме да ангажираме младежите в правенето на политики, се съсредоточаваме с неща, свързани с образованието, социалните дейности. Според мен младите хора имат най-голяма роля, когато става въпрос за технологии и иновации, как те да бъдат регулирани и да имат добавена стойност за икономиката“, коментира пред „Борба“ Цветелина Пенкова. 

Евродепутатът сподели, че конкурсът „Политиката в моите очи“ е под шапката на по-голяма инициатива, която самата тя предприела в Европейския парламент.

„Това е законодателна инициатива за стартъпи, което означава създаване на регулаторна рамка за стартъп предприятията. Това е важно, защото стартъпите са идейни проекти, водени от млади хора, които са базирани на уникална или различна иновация и технология. В законодателството в Европа, както и в България не са дефинирани и не попадат под шапката на нито един действащ закон. Това изключително затруднява тяхното финансиране. Ако имаме инвеститори от частния сектор и искат да вложат средства в такива проекти, много трудно биха могли да се спрат на такова предприятие, защото то не е дефинирано от закона. Регулациите от финансовата сфера ги възпират да инвестират в толкова рисков субект. Това пък ограничава развитието на много уникални идеи“, обясни Цветелина Пенкова.

„Радвам се, че младият евродепутат Цветелина Пенкова е гост и подкрепя кампанията на БСП в региона. Поводът на срещата са младите и политиката. Нашата листа във Велико Търново е най-младата в страната и освен това е листата с най-много жени. Опитваме се да обърнем специално внимание на младите хора и участието им в политиката, защото не може да има бъдеще за България ако те са пасивни и не участват в изграждането на това бъдеще. Интересното е, че в инициативата на Цветелина Пенкова и творбите на авторите едно от основните неща, което излиза като чувствителна тема за всеки един от участниците е дълбокото разслоение в българското общество. Ясно личи ножицата между богати и бедни, между регионите силно развити и изоставащите и заедно с това усещането за липса на ред, сигурност, справедливост. Това са неща, свързани с европейската политика. Затова се отпускат и средства, за да се ликвидират тези противоречия. Да има усещането, че съдебната система гарантира сигурност, че е работеща, че няма хора над закона. Но, за да се случи всичко това, разчитаме на младите хора. В тях е енергията и силата“, заяви Кристиан Вигенин.

Той подчерта, че демографската политика е много важен приоритет за БСП.
„Затова искаме подкрепа за младите семейства чрез семейното подоходно облагане, подкрепа на младите хора до 26 години, които да не плащат данък върху доходите, безплатни ясли и детски градини. Настояваме за безплатни лекарства за децата до 14 години, защото освен да са облечени, нахранени и образовани, подрастващите трябва и да са здрави. Това е една сериозна системна политика в подкрепа на младите хора, които да възпитаме и като патриоти“, посочи Кристиан Вигенин.

 

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета