Прочети повече
< >
НачалоНовиниНовиниКристиан Вигенин към министър Хинков: Престанете да се подигравате с гражданите на Ямбол и областта

Кристиан Вигенин към министър Хинков: Престанете да се подигравате с гражданите на Ямбол и областта

03.02.2024

Защо за МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол не е предвидено финансиране за изграждане на хеликоптерна площадка? Докога гражданите на Ямбол и областта ще бъдат дискриминирани и ще бъдат лишавани от достъп до модерно здравеопазване? 

Тези въпроси зададе остро заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин на министъра на здравеопазването Христо Хинков 

По неговите думи създаването на единна система за спешна медицинска помощ по въздух е крайна необходимо за гарантирането на навременното лечение за българските граждани и макар мярката да е закъсняла с години, осъществяването ѝ е вече в ход. 

Вигенин посочи, че вече шест болници са с вече изградени площадки или в процедура по лицензиране, а вече са одобрени от МС разходи за изграждане на болнични вертолетни площадки в общо 20 лечебни заведение с над 50% държавно участие в капитала. 

„За мое голямо учудване, сред тези болници липсва МБАЛ „Св. Пантелеймон“ -Ямбол“, подчерта социалистът.

Кристиан Вигенин уточни, че в момента приключват строително-ремонтните дейности на новата сграда на болницата, текат обществените поръчки за оборудване и обзавеждане и при малко амбиция от страна на МЗ и МФ, както и на ръководството на болницата, преместването може да започне още от есента. Той обърна внимание, че  на територията на новата болница освен това се изгражда и Спешен център с европейско финансиране и че новата сграда разполага с голям терен, на който по проект е предвидено да се изгради хеликоптерна площадка.

Вигенин не остана удовлетворен от отговора на министър Хинков, че било нецелесъобразно създаване на хеликоптерна площадка в старата болница, която след време ще бъде релокирана, като по същата причина не се строи такава в новата болница, защото е нефункционираща. Както и на ремарката му при необходимост пациентите на ямболската болница да бъдат транспортирани до Сливен, където имало такава площадка.

„Хубаво е, че идва нов министър, защото нямаше да Ви оставя на мира по темата за ямболската болница. Търпението ми започна да се изчерпва заради отношението на Вашето министерство и на Министерството на финансите“, реагира на отговора той.

По неговите думи  през годините целенасочено се е отлагало строителството на новата болница и се е саботирало нейното довършване заради частни интереси на други болници в региона. 

„Това, което казвате, е толкова абсурдно, че не мога да разбера как може някакви експерти във Вашето министерство да си мислят, че това може да мине като аргумент. Това е някакъв параграф 22. Не я строим в старата болница понеже ще има нова. Не я строим в новата понеже тя не функционира и нещата са още в старата“, подчерта Кристиан Вигенин.

И допълни: „Сега ми казвате, че такава хеликоптерна площадка на територията на ямболската болница няма да има, тъй като на 20 км има друга площадка. А Вие виждали ли сте пътя между Сливен и Ямбол на какво прилича? Да, има проект да се направи 4-лентов, не знам кога ще стане. Вашето министерство и Министерството на финансите в продължение на няколко мандата се подигравате с гражданите на Ямбол и региона и е крайно време да престанете.“ 

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета