< >
Начало

Биография

Кристиан Вигенин е роден на 12-ти юни 1975 г. в гр. София.

 

През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, а през 1998 г. се дипломира в Университета за национално и световно стопанство, специалности "Международни отношения" и "Макроикономика". Участва в редица обучения и специализации в Белгия, Швеция, САЩ и др. както по политическа линия, така и във връзка с професионалното си развитие. Участва в програмата по икономическо развитие и международно лидерство на Института по държавна администрация "Джон Кенеди" в Харвардския университет.

Активната му политическата работа започва през 1994 г., когато става учредител на Българската социалистическа младеж (БСМ) и до 2000 г. е член на Изпълнителното бюро на организацията, секретар по международната дейност и заместник-председател. Като отговарящ за международната дейност на БСМ поставя стабилни основи на работата на организацията в тази сфера, като през 1998 г. БСМ става пълноправен член на младежкия Социнтерн (ИУСИ), а през 1997 г. - асоцииран член на младежката организация на Партията на европейските социалисти (ЙЕС)

От 2000 г. досега Кристиан Вигенин е член на Националния съвет на БСП, а в периода 2001-2015 г. е член на Изпълнително бюро и секретар по външната политика и международната дейност на партията. В рамките на неговия мандат БСП е приета за пълноправен член на Социалистическия Интернационал (2003 г.) и на Партията на европейските социалисти (2005 г.), а Сергей Станишев е избран за председател на ПЕС (2011 г., преизбран 2012 и 2015 г.). От 2006 г. досега е член на Президиума на ПЕС и ръководи Мрежата на ПЕС за Югоизточна Европа, по-късно трансформирана в Работната група за Западните Балкани.

В периода 2005-2008 г. е председател на Комисията по външна политика и международни връзки на ВС на БСП. След промени в структурата на НС на БСП, през 2010 г. оглавява Съвета по външна политика и е негов председател до 2015 г.

От 2005 до 2012 г. заема поста председател на Районната организация на БСП в Район "Подуяне" (София), а в периода 2005-2016 г. е член на Градския съвет на БСП в София.

Изборни длъжности

На местните избори през 1995 г. Кристиан Вигенин е избран за районен съветник в Район "Подуяне", като остава на тази позиция до премахването на районните съвети от дясното мнозинство в Народното събрание (НС) през 1999 г. Кандидат е за народен представител в 24-ти многомандатен избирателен район (МИР) на парламентарните избори през 1997 г. и 2001 г. На парламентарните избори през 2005 г. води листата на Коалиция за България в 31 МИР - Ямбол и е избран за народен представител в 40-то НС. В 31 МИР КБ постига най-висок краен резултат - 4 от 5-те мандата са спечелени от левицата. До напускането на българския парламент през май 2007 г. е член на ръководството на Парламентарната група на Коалиция за България на позицията секретар по международната дейност и участва в работата на комисиите по външна политика и по европейска интеграция на НС. От септември 2005 г. е наблюдател в Европейския парламент и ръководител на шест-членната делегация на Коалиция за България. С присъединяването на България към  Европейския съюз е утвърден като член на Европейския парламент. На Европейските избори през май 2007 г. води националната листа на Платформа "Европейски социалисти" и е избран за член на Европейския парламент. С тайно гласуване (само 4 гласа "против") е избран за заместник-председател на Групата на ПЕС и остава на този пост до края на мандата на ЕП през 2009 г. Ръководи новосъздадената Работна група за борба с крайната десница (Extreme Right Watch), която реализира редица инициативи както в ЕП, така и в страните-членки. На изборите за Европейски парламент през 2009 г. е под №3 в листата на Коалиция за България и отново печели място в ЕП. Избран е за съпредседател на Парламентарната асамблея Евронест, платформата за междупарламентарно сътрудничество със страните от Източното партньорство, учредена под негово ръководство. В периода септември 2009 г. - януари 2012 г. Кристиан Вигенин e координатор на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент в Комисията по външни отношения на Европейския парламент. Един от първите членове на Борда на Европейския фонд за демокрация. Докладчик е на ЕП по Инструмента за предприсъединителна помощ за периода 2014-2020г.

 След предсрочните парламентарни избори в България през май 2013 г. е утвърден за министър на външните работи в експертното правителство на Пламен Орешарски и остава на този пост до оттеглянето на правителството през август 2014 г. Важен приоритет в работата му е защитата на българските общности зад граница. Като министър предприема реформи с цел подобряване на ефектиността и засилване на професионалното начало в Дипломатическата служба. Значително активизира работата в Югоизточна Европа и Черноморския регион, налага активна и балансирана политика по кризата в Украйна и отношенията ЕС-Русия. Залага постепенно засилване на отговорностите на МВнР в сферата на външноикономическите връзки и енергийната политика.

На предсрочните парламентарни избори на 05.10.2014 г. води листата на Коалиция "БСП лява България" в 1-ви Благоевградски многомандатен избирателен район и е избран за народен представител в 43-тото Народно събрание. Парламентарната група на коалицията го избира за секретар по външна политика и международна дейност. Член е на Комисията по външна политика и на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. Зам.-председател на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). В това качество през 2016 г. е определен за Специален представител на ПА на ОССЕ за Южен Кавказ, избран е и за един от тримата зам.-председатели на Групата на социалдемократите, социалистите и прогресивните в ПА на ОССЕ.

За предстоящите на 26.03.2017 г. предсрочни парламентарни избори е определен отново за водач на листата на Коалиция "БСП за България" в 31-ви МИР - Ямбол.

Владее отлично английски и немски език, ползва френски и руски.

Женен, с двама сина. Съпругата му Милена Ангелова е доктор по икономика и научен сътрудник в Икономически институт на БАН.Главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и член на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), консултативен орган на Европейския съюз, в който са представени синдикални, работодателски и неправителствени организации от страните-членки.

 

 

Изпрати на приятел
E-mail на получателя: *
Подател: *
Вашият E-mail: *
* Задължителни полета