Ще спрем опитите на ГЕРБ за служебна победа

13.08.2011
Кристиан Вигенин

- Г-н Вигенин, растат съмненията за опорочаване на вота наесен, какви са възможностите на БСП да се противопостави?*

- Ще използваме всички механизми, с които една опозиция разполага, и цялото си международно влияние, за да предотвратим опитите на ГЕРБ да постигне служебна победа. Задвижени са процедурите за присъствие на международни наблюдатели на изборите. Ситуацията в България се следи внимателно, особено след като министърът на вътрешните работи оглави предизбрния щаб на ГЕРБ – нещо нечувано в европейската, а най-вероятно и в световната практика. Основателни са подозренията, че Цветанов все по-трудно прави разлика между тези два поста и това е разбираемо, когато вършиш партийна работа от кабинета си в МВР. Колкото на шега, толкова и наистина се питам дали станалите печално известни дарения за МВР всъщност не са били предназначени за ГЕРБ, но по погрешка заведени на МВР – само така може да се обясни как така ГЕРБ няма нито едно дарение през тази година.

- Вие как гледате на кандидатурата на Ивайло Калфин за президент? Някои твърдят, че е огледален образ на Кунева?

- Прави се опит двамата да бъдат представени като идентични, еднакви. Всъщност огледалният образ е точно определение, защото Калфин и Кунева на пръв поглед си приличат – те са възпитани, говорят чужди езици, познават европейските механизми, отхвърлят стила „Борисов“, двамата вдигнаха високо топката в кандидатпрезидентската надпревара и ГЕРБ не може да извади равностоен играч. Но Калфин е обратното на Кунева. Тя се изживява като говорител на ЕС в България, докато Калфин е българският държавник, способен да защити националния интерес в Брюксел. Кунева е кандидат с неясна гражданска подкрепа, подчертано ерозираща устоите на политическата демокрация, докато Калфин е кандидат на стабилна, предсказуема и с европейско влияние партия с прозрачно финансиране. Кунева никога не е представлявала българските граждани като парламентарист, докато Калфин има зад гърба си успешни мандати и в българския, и в Европейския парламент, и е доказал, че е отговорен към избирателите. Кунева е добър експерт в своята тясна област, докато Калфин има широка компетентност по ключови за поста и страната сфери – икономика и външна политика. Неразумно е да се подведем по опита да се вкарат в конфронтация двамата основни кандидати на опозицията. Нашата цел трябва да бъде на втори тур да обединим всички, на които ГЕРБ е омръзнал, а те са много повече от оредяващите му привърженици. Аз вярвам в победата на Калфин.


- Защо според вас ГЕРБ бави своя кандидат?

- Не търсете дълбок смисъл, причината е Хамлетовското колебание на Борисов „да бъде, или да не бъде“ кандидат-президент. Предполагам, че окончателното си решение ще вземе на път за някое телевизионно студио на 4 септември сутринта. Зад бабаитлъка на Борисов се крие един колеблив и страхлив човек – той разбира, че загуба на президентските избори означава скорошен край на управлението на ГЕРБ, затова и не знае как да подходи. Всеки ход е губещ. Мога да дам идея за още един – ГЕРБ да не излъчи собствен кандидат, а да подкрепи своя верен коалиционен партньор Волен Сидеров. Така поне ще може да се отблагодари на „Атака“, че го крепи във властта.

*Интервю на Кристиан Вигенин за в. Дума/13 Август 2011, брой 185

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>