Барозу и Бузек да задават и въпроси в София!*

13.10.2011
Госпожо Председател, колеги,

След два дни в София ще се състои заседание на Бюрото на Европейската народна партия. Очаква се сред гостите, идващи да подкрепят управляващата партия ГЕРБ само седмица преди президентските и местните избори, да бъдат господин Барозу, господин Бузек, еврокомисари.

Оставям настрана въпроса дали подобен политически ангажимент е допустим за изброените личности. Бих искал обаче от тази трибуна да ги помоля да използват визитата си, за да зададат и някои въпроси:

- защо действащи кметове и кандидати бяха подложени на всевъзможен натиск от властта, за да се откажат от участие в изборите?

- как е възможно министърът на вътрешните работи да ръководи предизборния щаб на управляващата партия, използвайки целия силов ресурс срещу политическите опоненти?

- защо беше запушен гласа на опозицията като беше разпуснат Парламента за периода до изборите – прецедент в двадесетгодишната демократична история на страната.

- защо от възможност за гласуване в президентските избори бяха лишени хиляди българи, живеещи в чужбина, а вотът там се организира не от конституционно назначените посланици, а от назначени от външния министър заместници?

Мога да продължа този списък.

Надявам се, че международните наблюдатели ще дадат обективна оценка за състоянието на българската демокрация.

————-

* Едноминутно изказване в Европарламента на 13-ти октомври 2011 г. във времето за въпроси от особена политическа значимост.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>