Сътрудничество със „Свобода“ в украинския парламент трябва да бъде изключено

13.12.2012

Изказване на Кристиан Вигенин, съпредседател на Парламентарната асамблея Евронест, 
по време на дебат относно ситуацията в Украйна в ЕП

Всички можем да признаем, че настоящите власти в Украйна направиха много, за да приближат Украйна към ЕС. Но липсва разбирането, че сближаването с ЕС не е само технически и законодателен процес, а и въпрос на ценности. Именно по отношение на ценностите, Европейският парламент би искал да види повече усилия. Парламентарните избори показаха ясно дефицита в тази сфера. Въпреки промените в законодателството и техническата организация на изборите, предизборният процес все още предизвиква загриженост и значителни усилия трябва да бъдат насочени към неговото подобрение.

Препоръката ми е да не се допуска забавяне на подписването на Споразумението за асоцииране, защото това е най-ефективният начин за приобщаване на Украйна към ЕС, за да бъде видим и, надявам се, необратим европейският избор на страната. По-голямата ангажираност е най-подходящият инструмент за стимулиране на промени в обществото. Общество, което става все по-податливо на популистки и националистически идеи. Някак пропуснахме факта, че открито антисемитска, националистическа, крайнодясна партия спечели подкрепата на 10 % от гласоподавателите. Тази партия е тест за всички останали партии, които се обявяват за европейски и продемократични – всякакво сътрудничество със „Свобода“ в украинския парламент трябва да бъде изключено. Групата на социалистите и демократите направи предложение за допълнение на резолюцията в тази посока и призовавам колегите от всички политически групи да го подкрепят. Отново подчертавам, въпрос е на ценности.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>