България вече е различна

12.03.2013

Бих искал от трибуната на Европейския парламент да приветствам българските граждани, които в последните седмици чрез масови митинги и шествия се противопоставиха на пагубната политика на дясното правителство в България и доведоха до неговата оставка.

В продължение на три години и половина беше следван един разрушителен икономически и финансов модел на управление, който доведе до удвояване на безработицата, спад на реалните доходи, смазване на малкия и среден бизнес в интерес на монополите.

Това беше една гражданска революция срещу липсата на перспектива пред младите, срещу мизерията, на която са обречени възрастните, срещу авторитарното управление на партия ГЕРБ, сляпо и глухо за страданията и ежедневната борба за оцеляване на хората.

Българската пролет получи и своя трагичен символ – в знак на протест се самозапали Пламен Горанов, мой връстник. Неговата смърт беше най-силната морална присъда както над днешното управление, така и над всички, които през годините на прехода поставяха лични и частни интереси над интересите на гражданите, които подкрепяха разграбването на държавата и съдействаха за източването на национален ресурс към сенчести бизнес-кръгове.

България вече е различна. Вярвам, че след предсрочните парламентарни избори държавните институции ще поставят на първо място хората, с ясното съзнание, че властта произтича от народа и се упражнява в името на народа.

Едноминутно изказване в Европейския парламент | 12.03.2012

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>