Конференция „Прогресивни правителства и партии в Югоизточна Европа“

23.04.2013

Скъпи приятели,

Благодаря ви, че сте тук днес на конференцията на ПЕС „Прогресивни правителства и партии в Югоизточна Европа: Да спазим обещанието за по-справедливи общества и присъединяване към ЕС”. Нашите предишни Балкански конференции в Сараево, Белград и София бяха успешни и очаквам настоящата конференция в Шкодра днес и Будва утре да бъде дори още по-успешна.

Бих искал да благодаря на Еди Рама, лидер на Албанската социалистическа партия като домакин на днешната конференция. Бих искал и да изразя подкрепата си за неговата партия за изборите през юни. Вярвам, че Албания има нужда от едно прогресивно правителство. Бих искал също така да благодаря на Мило Джуканович и Ранко Кривокапич, които на свой ред ще бъдат домакини на заключителната част на тази конференция утре в Будва. Поздравления за чудесната работа в Черна гора и увереността, с която страната върви по пътя на европейската интеграция.

Скъпи приятели,
Това е важен момент за ПЕС, за вас, за всички нас. Балканите са на прага на ЕС и всички знаем, че Балканите са неразделна част от Европа. За нас, социалистите и демократите, присъединяването към ЕС е въпрос на време, а не на условност – въпросът е „кога“, а не „дали“. На днешната конференция предстои да обсъдим въпроса „как“ – прогресивната стратегия за интеграцията на целия регион. През тези два дни ще имаме за цел да:

- отговорим на притесненията на гражданите, икономическата криза и безработицата, която е смущаващо висока, особено сред младите хора, насърчавайки социалния прогрес и икономическо развитие;
- дадем тласък на социалдемокрацията на Балканите, насърчавайки развитието на прогресивните политики;
- обсъдим как да поддържаме тласъка на процеса на интеграция и съществуващата перспектива за членство в ЕС.

1. Да насърчим напредъка в социалната и икономическа сфера сфера.
Първото съвместно предизвикателство, пред което трябва да се изправим, е настоящата криза – финансова, икономическа и социална, която има опустошителен ефект върху Европа. Икономическата криза дискредитира егоистичния, безсмислен и неустойчив модел, подкрепян от неолибералните и консервативни политици. Днес можем да видим резултатите от техните действия. Безотговорната система, която причини кризата, трябва да остане в историята. Учудващо е, че консервативните сили успяха да трансформират един икономически модел, базиран на дерегулация и свободен пазар, в модел, базиран на икономии и съкращения, и дори във време на криза продължават да поддържат линия на бюджетни съкращения.

Ето защо, пътят за излизане от настоящата криза е единствено прогресивния, основан на създаване на повече работни места, икономически растеж, иновации и достойни условия на труд. Можем да постигнем това, адаптирайки националните бюджети чрез инвестиции в социалната сфера и чрез гарантиране на всеки гражданин на качествено образование, професионална квалификация и учене през целия живот, особено за по-младите поколения.

Това ще доведе до намаляване на безработицата, бедността и социалното изключване. Това е не само условие за връщане към устойчив растеж, социално сближаване и подобряване на живота на всички граждани, но също и важен инструмент за засилване на подкрепата за работещите, както и за онези, които понасят най-трудно ефектите на кризата.

2.Да насърчим прогресивните общества.
Вторият акцент в дискусиите в рамките на конференцията ще бъде поставен върху това как да насърчаваме следването на социалдемократическите ценности и да развием силни институции чрез справедливи съдебни системи. Това е от ключово значение не само за членството в ЕС, но и за самите страни. Като социалдемократи, ние силно подкрепяме развитието на модерни държави и изграждането на демократични институции, доброто управление, върховенството на закона, основано на разделение на властите и човешките права. Напредъкът в тези области ще продължи, а най-добрият път напред е прогресивният.

Страните от Западните Балкани са били свидетели на възход на национализъм, пораждащ етническо напрежение в различни части, както и на проблеми с националната идентичност, формиране на държави и изключване на малцинствени групи. Вследствие на това, етническото разделение би могло да бъде повод за притеснение, появяващ се отново в някои страни.

В този смисъл, регионът постигна забележителен напредък по отношение на помирението. Все пак вярвам, че имаме нужда от обновена прогресивна единна визия срещу национализма. Тя би трябвало да бъде постигната чрез засилено регионално сътрудничество, силни институции, политически реформи и политическа стабилност.

Враждебността от миналото трябва да бъде преодоляна с общи усилия, за да се изгради бъдеще, обещаващо стабилност и просперитет за целия регион. Нека да бъда пределно ясен в този смисъл: за социалдемократите не може да има място за интерпретации, основани на идентичност и пропаганда, които водят единствено до несигурност и насилие. Ето защо нашето политическо семейство се бори за справедливи демокрации, независими институции и върховенство на закона. Защото това се най-необходимите за поддържане на мира и социалното единство елементи.

3. Да поддържаме тласъка на процеса на интеграция.
Не на последно място, като европейската партия, която най-силно подкрепя интеграцията на Западните Балкани в ЕС, ПЕС осъзнава истинската политическа воля, която води социалдемократическите партии по отношение на процеса на присъединяване към ЕС.

Тук бих искал да подчертая, че политиката на разширяване е от стратегически интерес както за ЕС, така и за страните-кандидати. Тя насърчава демокрацията, стабилността и просперитета на страните от Западните Балкани. Тя подпомага както нас, така и вас, да постигнем напредък в области, които са ключови за икономическото възстановяване и устойчивия растеж: транспорт, енергетика, околна среда. Тя разширява и задълбочава вътрешния пазар в полза на износа, инвеститорите, потребителите и туристите.

На фона на глобалната икономическата рецесия, засилването на сътрудничеството в сферата на икономиката и по-силната икономическа интеграция със страните-кандидати ще ни позволи да работим по-успешно заедно, за да оставим икономическата криза зад гърба си, създавайки нови работни места. В бързопроменяща се среда политиката на разширяване предлага политическа, икономическа и социална трансформация. Но най-вече, тя предлага справедливост и солидарност.

Принципът на солидарност е безценен. Като социалдемократи, този принцип е основен източник на мотивация за нас. Солидарността е нужна не само в региона, но и на европейско равнище. Както знаете, европейският проект беше иницииран в контекста на преодоляване на националистически конфликти и възстановяването на доверието между съседи; същото трябва да се случи и със Западните Балкани.

Позволете ми да приключа своето изложение като подчертая, че ние всички споделяме съвместно желание за развитието на силни, динамични икономики, които ще осигурят светло бъдеще за нас и нашите деца; съвместно желание за устойчиво развитие, достойни условия на труд и човешки права; съвместно желание за преодоляване на етническото и национално насилие и живот в мир.

Всички ние сме европейци. Всички ние споделяме едни и същи ценности. Всички искаме едно и също бъдеще. Всички също така знаем, че пътят към пълната интеграция на Западните Балкани в ЕС няма да бъде лесен, но ние сме оптимисти, защото споделяме обща визия за бъдещето на региона. Вярваме, че бъдещето на Балканите е в ЕС, и че бъдещето на ЕС е социалдемокрацията. Ние гледаме напред към едно по-светло общо бъдеще в ЕС на основата на нашите общи ценности и цели.

Ние носим моралната, политическа и стратегическа отговорност да видим страните от региона като проспериращи членки на ЕС. Ще продължим да работим заедно за постигането на общите ни цели и отстояването на нашите общи ценности.

Благодаря.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>