Гражданите на ЕС вече могат да участват пряко във формирането на европейските политики

19.04.2013

Гражданската инициатива съществува само от една година. През това време този нов европейски инструмент набира все повече популярност и има потенциала да се утвърди успешно, като единствена по рода си възможност за гражданите да участват директно в демократичните процеси в ЕС.

До момента гражданите на ЕС са се възползвали 14 пъти от правото си на инициатива в широк спектър от теми – от образование, право на глас и климатични промени, до тестове върху животни, медиен плурализъм и цени на роуминга. Най-важното постижение е, че тези инициативи са трансгранични и успяват да дадат начало на общоевропейски дебати по теми, важни за бъдещето на всеки един от нас.

Въпреки препятствията в началото, поздравявам Комисията за усилията й да разреши проблемите и да намери начин да улесни процедурите за граждани и да осигури ефективно обучение за организаторите, които събират подписите.

Прилагането на този нов инструмент на гражданското общество може да бъде добър пример за въвеждане на подобни възможности и на национално равнище в много страни-членки, включително в България, където подобни форми за участие на гражданите не се прилагат.

Писмено становище на Кристиан Вигенин към дебата за Европейската гражданска инициатива, който се проведе по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>