Най-лошият доклад, който България е получавала до момента

08.02.2012

Най-лошият доклад, който България е получавала до моментаВодещ: Добър ден на евродепутата Кристиан Вигенин.
Кристиан Вигенин: Добър ден на Вас и на слушателите.
Водещ: Г-н Вигенин, Вашето мнение за доклада, докладът на ЕК относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка?
Кристиан Вигенин: Този път като че ли сме единодушни – управляващи и опозиция, че този доклад е лош, може би най-лошият, който България е получавала до момента. Имам предвид като междинен доклад. И наистина ми е трудно да намеря думи, с които да обясня защо така се случва, че устремът за политически реформи и какво ли не беше още, стигна до момента, в който комисията в технически доклад казва, че са нужди по-засилени действия за изпълнение на препоръките в редица области. И това се дължи на развитието през последните месеци. Вместо да се надгражда, една любима дума, ние вървим надолу. В този смисъл, изводи сериозни трябва да се направят. И, според мен, няма да се мине само с оправдания и обяснения. Струва ми се, че са нужни и конкретни персонални промени, за да успеем нещо да направим до юли, когато се очаква да се предложи доклад за цялостната работа по механизма.
Водещ: Той ще бъде 5-годишен, за петте години, нали така?
Кристиан Вигенин: Точно така, да. И всъщност идеята с този 5-годишен доклад беше, на негова база, евентуално, да се търси премахване на този механизъм. Нещо, което е унизително, според мен, за България и Румъния. Но ето, че това изобщо не стои на дневен ред, поне към този…
Водещ: Румънците са по-доволни, по-окуражени от това, което пише за тях, за корупцията. А защо световните агенции упорито свързват Шенген с този доклад?
Кристиан Вигенин: Това беше един от въпросите, които се прокраднаха още през миналата година и бяха поставени като условие от Холандия …
Водещ: Най-вече Холандия, да.
Кристиан Вигенин: … но и от други страни, които заявиха, че нека да изчакаме доклада. Ако той е положителен, ще преосмислим позицията си. За съжаление, този доклад няма да даде основание на Холандия да каже, че България се справя с корупцията и организираната престъпност, и поради това може да бъде част от Шенген. По принцип, технически погледнато, няма никаква връзка, но Холандия, както и другите страни, които са част от Шенген, имат своите политически основания, независимо дали ги одобряваме или не, да поставят от своя гледна точка допълнителни условия. Те ги поставиха. Ние, вместо да се концентрираме върху това, напротив, последните месеци се оказва, че нещата са тръгнали съвсем на зле.
Водещ: Добре, днес премиерът Бойко Борисов, обаче, коментира доклада на ЕК. Ще цитирам: „Приказките, които българи изговарят за държавата си в Брюксел и в Страсбург, всичко това се отразява в доклада. Най-тежките обвинения срещу България са това, което съм чувал от българи да го говорят. Заради Станишев и други като него, (може би и за Вас става дума) се говори лошо за България“. И т. н. Вие ли сте тези, които вредите толкова?
Кристиан Вигенин: Сигурно и аз имам голяма вина, защото питах комисията специално за даренията на МВР. И оттам ми отговориха, че по принцип не знаят в друга държава в ЕС да има предвидена такава възможност – някой да дарява на МВР. Но, да кажем, че това е само един елемент. То е отразено в доклада …
Водещ: За изборите говорили ли сте, питали ли сте, за протеклите избори през октомври?
Кристиан Вигенин: Вижте, бих се радвал, ако ние имаме такава огромна власт и влияние над европейските институции, може и така да е, не знам. Но за нашите избори се изписа и изговори толкова много, толкова публикации излязоха в чуждестранния печат, толкова конкретни факти и данни бяха извадени, че ние да сме искали е нямало как да прикрием това, което се случи на последните избори. Но това е само един елемент. По него трябва да се работи. Това е споменато в доклада. Сигурен съм, че през юли ще бъде развито още по-подробно. Нека ГЕРБ се замислят как ще организират следващите избори. Но по всички други теми …, вижте, това е обективна информация, която идва не просто от това кой какво казал някъде, а идва от информацията, която реално се получава от мисиите, които идват в България, от обективните доклади, които се изпращат от институциите в България. Така, че това е една оценка, която не е резултат от някакъв заговор срещу Бойко Борисов, ГЕРБ и България, който БСП, както обикновено е нарочена, е организирала, а идва от реалната липса на реформи. И обратното даже – не просто липса на реформи, а регрес. И е хубаво, вместо отново да се търсят оправдания, както най-често се случва, най-после да се (…) някакви стъпки. Интересното е, че премиерът говори за единна национална политика, за обща работа винаги, когато е в труден момент. Само, че така не става.
Водещ: Те, т. е., Вие, нямат държавна политика, че България е на всички нас. Те считат, че това уязвява нас.
Кристиан Вигенин: Ние, за разлика от ГЕРБ, които направиха всичко възможно в предишния мандат, когато бяха опозиция, представиха България като най-корумпираната страна и страна, където всеки краде европейски фондове, в резултат на което бяха спрени част от европейските фондове, именно не заради конкретни детайли информация, а заради общо създаденото впечатление, че България краде. Ние заявихме ясно – БСП, нито евродепутатите на БСП в ЕП, нито БСП, като опозицията в страната, ще следват тази политика. Защото България има да се преборва с лошия имидж, има да се преборва с тежко наследство, има да върши реформи. И сме готови до подкрепяме. Ние не само, че не видяхме подадена ръкав в това отношение, а напротив – постоянно бяхме сочени като виновници за всичко, което се случва. Да, но на третата година това не е възможно. На третата година премиерът персонално заявява, че явно е изпратил Маргарита Попова за вицепрезидент, защото не се е справила в Министерството на правосъдието, ясно заявява, че Цветанов пречи, на практика така го каза сутринта, че пречи на реформите и на добрите резултати за България. И от тази гледна точка, честно казано, аз не виждам Цветан Цветанов за този период да направи …, не се справи с нищо в рамките на МВР. Няма нито един положителен резултат, който някъде да е отразен. Напротив. Единственото, което направи е да спечели по своеобразен начин изборите и то е отразено тук, в този доклад. Ако Борисов продължава да търпи този човек, на този пост, следващият доклад ще бъде още по-зле. Явно ще трябва да се чакат изборите. Но, така или иначе, малко остана. Ще се реши и този въпрос.
Водещ: До следващия доклад не е много времето, но до изборите не знам колко е. Благодаря Ви. Кристиан Вигенин, евродепутат.
Кристиан Вигенин: Благодаря и аз.

Интервю на  Кристиан Вигенин за „Нещо повече“ по БНР. Интервюто можете да чуете в звуковия файл тук.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>