Евросъюзът насърчи реформаторите в Сърбия*

14.03.2012

Решението на Европейския Съвет Сърбия да получи статут на страна-кандидат за членство в Европейския съюз е заслужено признание за реализираните в страната реформи. Властите в Сърбия поддържат неотклонно нейния европейски курс и изпълняват ангажиментите и обещанията си въпреки трудната политическа и икономическа ситуация.

Решението потвърждава вниманието, което Европейския съюз отделя на продължаването на процеса на разширяване, въпреки икономическите проблеми, дълговата криза и натиска върху единната валута.

Поставена в контекста на напредъка на повечето страни от региона по пътя им към Европейския съюз, стъпката по отношение на Сърбия доказва устойчивия ангажимент на ЕС към Западните Балкани, поет през 2003 г.

Полученият статут на страна-кандидат представлява също така навременна и недвусмислена подкрепа за про-европейски ориентираните политически сили в Сърбия, особено предвид предстоящите в началото на май парламентарни избори и реалната опасност от възход на националистически и популистки партии, които биха могли отново да поставят под въпрос европейската перспектива на страната.

Следващото и може би най-важно изпитание за Сърбия ще бъде началото на преговорите за членство, което на практика ще направи необратима нейната евроинтеграция. Пътят е открит, но предстои още много работа по изпълнение на постигнатите договорености, продължаване на реформите и задълбочаване на регионалното сътрудничество. Сръбският народ може да разчита на подкрепата на Европейския парламент.

——————

* Писмено изявление във връзка с дебата по заключенията от заседанието на Европейския съвет (1 и 2 март 2012 г.), състояли се във вторник (13 март) по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>