Грузия се доказа като функционираща демокрация

26.10.2012

Изказване на Кристиан Вигенин, съпредседател на Парламентарната асамблея Евронест по повод парламентарните избори в Грузия 

Първо бих искал да пожелая успех на новото правителство на Грузия начело с министър-председателя Иванишвили. Ключовите постове в него са поверени на хора с ясна политическа и професионална биография и само по себе си това е положителен знак и към грузинските граждани, и към чуждестранните партньори.

Искам да подчертая нещо на пръв поглед парадоксално – загубата на партията на президента Саакашвили и мирната смяна във властта са най-силното доказателство, че революцията на розите постигна целите си. Грузия се доказа като функционираща демокрация. Щастливият край обаче не бива да ни прави слепи за тревожните сигнали, които идваха по време на предизборната кампания. Смятам, че до пълното опорочаване на изборите крачката беше много малка и съм убеден, че силното присъствие на Европейския съюз оказа сдържащо въздействие. Тук е мястото да изкажем благодарност на Катрин Аштън и Щефан Фюле за чудесната работа, която те и техните екипи свършиха на място.

Сега е моментът да бъдат отразени бързо препоръките на ОССЕ за изборите, да бъдат коригирани всички недостатъци на законодателството, така че президентските избори догодина да затвърдят положителните тенденции.

Сегашната ситуация на „съжителство“ на премиер и президент от различни партии е огромно предизвикателство и за утвърдени демокрации, но вярвам, че общите дългосрочни цели ще помогнат да се превъзмогне партийното и личностно противопоставяне, което е основна потенциална заплаха за Грузия.

Сега е важно да се гарантира, че Грузия ще продължи работата си по сближаването с Европейския съюз, за успешни преговори по споразумението за асоцииране. Заедно с това очакваме новата власт да направи повече в подкрепа на бедните слоеве от населението, за укрепване на трудовите права, за коригиране на недъзите и социалните неравенства, които остави досегашната ултралиберална икономическа политика.

Накрая бих искал да споделя, че очаквам с нетърпение формирането на новата делегация на Грузия в Парламентарната асамблея Евронест – разчитам нейният състав да позволи грузински депутати да се включат в групите на основните европейски политически семейства – Народна партия, социалисти и либерали. Използвам случая да благодаря на досегашните членове на делегацията и се надявам, че с част от тях ще продължим да работим и занапред.

 

26.10.2012 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>