Отказвам да си затварям очите за случващото се в Египет

13.12.2012

Изказване в пленарна зала относно ситуацията в Египет | 12.12.2012

Когато следя съобщенията в медиите, имам усещането за дежа вю – президентът злоупотребява с властта си, хората отново са на площад Тахрир, а военните – по улиците. След по-малко от 2 години, историята се повтаря. Мубарак го няма, но Морси е тук. Но нищо не се повтаря по същия начин. Вярвам, че всички сме научили уроците си; ако това е така, ЕС трябва да действа бързо и решително, в сътрудничество със САЩ.

През ноември, по време на успешната работна група на високо равнище ЕС-Египет, ЕС даде пример за това какви могат да бъдат взаимоотношенията с партньорите ни, ако страните съблюдават принципите на демокрацията и продължават с политическите реформи. Сега обаче е време да дадем пример за това какъв би бил отговорът на ЕС, ако демокрацията е поставена под заплаха, правата на хората се нарушават, а про-демократичните сили имат нужда от адекватна подкрепа.

Това е ключов момент – последователността на нашата политика отново е поставена на изпитание. Ето защо, не разбирам напълно факта, че Съвета по външни работи просто „отбеляза последното развитие на ситуацията в Египет”, без някакви конкретни заключения или изявления. Опасявам се, че „беззъби” призиви за диалог и отговорност, които не са подкрепени от действия, само могат да насърчат онези, които са поели по опасния анти-демократичен път.

След няколко дни Египет ще се събуди с една съмнителна конституция, която ще стане основата на цялото развитие на страната за в бъдеще. Съветът отново просто „ще отчете” нейното приемане ли, или ще заеме позиция? Прекрасно разбирам, че демокрацията не може да се изгради за един ден, но отказвам да се преструвам на сляп, когато виждам, че нещата се развиват в обратната посока.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>