Бюджетът на Евросъюза за външни дейности трябва да отговаря на амбициите

13.03.2013

Убедени, че развитието на демократични, стабилни и проспериращи общества в съседните ни страни, наред с успешно разширяване, е от съществен интерес за ЕС, ние поемаме все повече и по-амбициозни политически ангажименти за сътрудничество и подкрепа. Тези ангажименти обаче няма как да бъдат изпълнени без да бъдат обезпечени с необходимите финансови ресурси. Със съжаление трябва да отбележа, че Европейският съвет е пренебрегнал тази логика за сметка на безплодните и самоцелни мерки за икономии и съкращения на разходите, и е постигнал съгласие за намаляване на средствата по раздел 4 (Глобална Европа) от Многогодишната финансова рамка с повече от 16% в сравнение с първоначалното предложение на Комисията.

Не можем да си позволим такова противоречие. То би създало допълнителни рискове за процесите на реформи, предприети от нашите партньори, които ние сме се ангажирали да подкрепяме, би подкопало доверието в политиките на Съюза, би имало негативен ефект върху общественото мнение в тези страни и, като цяло, би ограничило възможностите ни да предприемаме действия отвъд нашите граници.

Друг сериозен повод за притеснение е настоящото натрупване и прехвърляне на неплатени сметки за следващи години, което допълнително натоварва бюджета на ЕС и в крайна сметка поставя под въпрос възможността и желанието на страните-членки да изпълняват поетите от тях самите финансови ангажименти.

Сега, заедно със Съвета, сме изправени пред предизвикателството да направим ново разпределение на средствата в рамките на Раздел 4, между еднакво важни политики и инструменти. Очаквам новите предложения на Комисията, най-вече тези за Инструмента за пред-присъединителна помощ и Европейския инструмент за съседство.

Писмено становище по дебата за многогодишната финансова рамка  | 13.03.2013

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>