Украйна става заложник на безкрайни партийни борби

14.03.2013

Изказване на Кристиан Вигенин, съпредседател на Парламентарната асамблея Евронест, 
по време на дебат относно ситуацията в Украйна в ЕП | 13.03.2013

Не за първи път обсъждаме Украйна; със сигурност няма да бъде и за последен. Но защо Украйна е толкова важна за нас? Защото ни е грижа за страната и народа й, защото е най-голямата от източните ни съседи, защото играе важна роля за сигурността в региона и за сигурността на енергийните доставки за Европа, и т.н. Успяхме да договорим най-амбициозното споразумение за асоцииране с трета страна, което някога сме правили, и сме толкова близо до неговото подписване и прилагане, толкова близо до това да сложим край на т.нар. пост-съветско пространство и да го превърнем в пространство на бъдещи страни-членки на ЕС. Срещата на високо равнище ЕС-Украйна миналия месец беше още едно обещаващо събитие в тази насока, което трябваше да бъде използвано, за да се постигне допълнителен напредък.

И въпреки това, колкото повече се приближаваме към целта, толкова по-трудно става да направим онези малки стъпки, които необратимо ще поставят Украйна на пътя към постепенно сближаване и интеграция с ЕС. Но къде е проблема? Наслушах се на извинения и обвинения, обяснения и обещания. Украйна просто става заложник на безкрайни партийни борби, в които всички страни използват всички налични оръжия.

Наистина ли е толкова трудно президентът и правителството да се заемат с тези прости и ясни искания на ЕС, когато такава голяма цел е заложена на карта? Защо съдебната система отново и отново предприема действия с предизвестен негативен отзвук в Брюксел? Съдебната система трябва да бъде независима, но също така и отговорна, когато става дума за постигането на национални цели. В този смисъл, как е възможно член на Парламента, юрист, който по една случайност е и защитник на лидера на опозицията, която в момента се намира в затвора, да не може да предвиди последствията от неспазването на закона?

Бих искал да се обърна към украинските колеги в Радата: Моля ви, както мнозинството, така и опозицията, спрете тези самоубийствени борби, поемете дъх, огледайте се и вижте какво бъдеще строите или по-скоро не успявате да построите за народа си! Изброите преминаха, научете уроците, изпълнете препоръките на ОССЕ, за да подобрите следващите и се уважавайте взаимно, ако искате и Украйна да бъде уважавана!

Накрая бих искал да се обърна и към своите колеги в Европейския парламент – нека не внасяме или копираме това политическо напрежение и сред нас, а вместо това нека да изнасяме към Киев нашето умение да намираме конструктивни компромиси!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>