Никога досега бъдещето на Сърбия не е зависело до такава степен от самата нея

18.04.2013

Благодаря г-н председател,

Бих искал да поздравя преди всичко докладчика г-н Кацин, както и докладчиците в сянка, за работата им досега.

Съжалявам да видя, че преговорите между Сърбия и Косово, които се провеждат с помощта на ЕС, са на път да се провалят след 6 месеца.
Днес бе последният шанс да се постигне съгласие по оставащите въпроси преди срещата на Европейския съвет през април. Никога досега бъдещето на Сърбия не е зависело до такава степен изцяло от самата нея – решението не може да бъде наложено от ЕС, а е въпрос на политическа зрялост от страна на сръбските лидери и на сръбското общество.

Грешно е да се поставя изборът ЕС или Косово, който само разделя обществото и застрашава членството на Сърбия в Евросъюза. Има опасност да доведе до резултат, който е нито Косово, нито ЕС.

Трябва да напомня, че има и други важни задачи в европейския дневен ред на Сърбия – гаранции за демократичността на институциите и върховенството на закона, защита на човешките права и правата на всички малцинства в страната, според европейските стандарти, както и поддържане на добросъседските отношения и регионално сътрудничество.

Нужен е оптимизъм, и завършвам с думите, че Съветът на 22 април ще бележи едно ново начало за Сърбия.

Изказване на Кристиан Вигенин  по време на дебат относно напредъка на Сърбия | 17.04.2013

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>