Нужна е повече прозрачност за резултатите от диалога между Белград и Прищина

18.04.2013

Г-н председател,

На първо място бих искал да поздравя Върховния представител и зам.-председател на ЕК Аштън и комисаря Фюле за техните усилия да поддържат достоверността на Политиката на разширяване на ЕС, особено усилията им за постигане на съгласие между Сърбия и Косово и продължаване на процеса на присъединяване.

Бих искал да изразя надеждата си, че разговорите между премиерите - Ивица Дачич и Хашим Тачи днес ще бъдат успешни. Не трябва да се пропуска тази историческа възможност да бъде постигнат напредък в отношенията между Сърбия и Косово.

Има нужда, обаче, от повече прозрачност що се отнася до резултатите от диалога между Белград и Прищина, от по-активно участие на парламента и на гражданското общество – изграждането на доверие към процеса в обществото е от изключителна важност. Властите в Косово трябва да положат повече усилия в процеса на сближаване и да работят за пълната интеграция на сръбското малцинство, особено в северната част на Косово. Косовските сърби, от своя страна, трябва да се възползва от всички възможности, които Конституцията предоставя, за да има конструктивна роля в политиката и обществото.

Докладът на ЕП очертава още няколко важни въпроса от европейския дневен ред на Косово, като например върховенството на закона, демократичността на институциите, включително на съдебната система, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, икономически и социални реформи, реформа на администрацията и др.

Напомням, че ЕС поднови ангажимента си да подпомага Косово, както и другите кандидати за членство, чрез новия Инструмент за предприсъединителна помощ за периода 2014-2020. Трябва да подчертая обаче, че цялостният процес би бил значително ускорен и улеснен, ако и страните-членки на ЕС, които не са признали Косово, предприемат тази стъпка по-скоро.

Благодаря!

Изказване на Кристиан Вигенин  по време на дебат относно европейската интеграция на Косово | 17.04.2013

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>