Разгръща се криза, която заплашва много от достиженията, с които се гордеем

18.09.2015
Няма етикети
Кристиан Вигенин

(изказване пред Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по темата за демокрацията, правата на човека, свободата на медиите и религиозната толерантност)
Функциониращата демокрация е основа за такова социално и икономическо развитие, което може да стигне до всеки гражданин, което е в полза на обществото като цяло, а не на отделни групи и индивиди, което отчита необходимосттаот опазване на природата.
Функциониращата демокрация има нужда от силно гражданско общество и образовани хора, които знаят и могат да защитават правата си. Функционираща демокрация означава също институции, които са под контрола на гражданите, както и процес на взимане на решения, който е прозрачен и отворен към гражданското общество.Функциониращата демокрация се нуждае също от конкурентна политическа система, където гражданите имат свободен избор на идеи, платформи и съответно личности.И накрая, никоя демокрация не може да бъде пълноценна без свободни медии. А по въпроса за медиите ние виждаме задълбочаващи се проблеми в редица от нашите страни. Да, често медиите може да са формално свободни, в смисъл че не са под политически контрол. Но все повече и повече се засилва концентрацията на собствеността, което заплашва тяхната независимост. Те се превръщат в защитници на специфични частни икономически интереси, често се използват като средство за натиск върху избрани представители с цел да се задоволят интересите на техните собственици. Няма да навлизам в повече детайли, но вярвам, че медийната регулация – не за да ограничи, а за да позволи тяхната свобода и независимост – е тема, по която ОССЕ може да има по-голяма роля.Не съществува съвършена демокрация. Но ние всички знаем как би трябвало да изглежда. И в продължение на много години успешно се опитвахме да подобряваме нашите демократични системи. Сега вятърът се променя и вярвам, че усещаме предупредителните сигнали. Виждат се навсякъде – от авторитарните държави, които засилват натиска върху про-демократичните движенияи активисти, през новите демокрации, където се наблюдава непостоянен прогрес, на приливи и отливи, до установените демокрации, където ксенофобски, екстремистки и националистически сили, антидемократични по своята същност, печелят територия.Нямаме нужда от спокойно говорене и пожелателно мислене. Разгръща се криза, многоизмерна и глобална криза, която заплашва много от достиженията ни, с които се гордеем. Сегашната бежанска криза е една от нейните последици и може допълнително да ерозира нашите демокрации, ако не се предприемат правилните мерки. Впрочем тази криза е резултат и от нашата неспособност да предвиждаме и да действаме своевременно.
С други думи, да подхождаме към предизвикателствата с надеждата, че нещата стоят както обикновено, ще нанесе необратими поражения. Трябва да действаме сега, защото един ден нашите деца ще ни питат: Какво направихте?

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>