Обяснение на отрицателен вот по промените в Закона за отбраната и въоръжените сили

15.01.2016
Няма етикети
Кристиан Вигенин

Уважаема госпожо Председател,

Уважаеми господин Министър,
Уважаеми колеги!
България е поставена пред риска да няма възможност да защитава въздушното си пространство, което е и въздушно пространство на НАТО.
Вие, господин Министър, ни поставихте в невъзможен избор поради забавени мерки точно от това правителство. Отговорността е Ваша, а не на някой друг!
Вие, господин Министър, внасяте предложения, които не са обосновани детайлно, в обосновката Ви липсва дълбочина, липсва загриженост за националната сигурност, а най-сериозен аргумент е срещата на върха в Уелс. И впрочем, да отговоря на господин Тошев – министър беше господин Велизар Шаламанов, а не господин Ангел Найденов.
Вие, господин Министър, правите това предложение. Заявявате ли заедно с това, че то е неизбежно? Заявявате ли, че не сте в състояние да гарантирате, че България ще има самолети, които ще могат да летят? Как и къде се харчат средствата, които това Народно събрание Ви гласува за тази година?
Как да подкрепим това предложение, при положение, че не показахте здрав смисъл в действията си досега? След тази промяна съм убеден, че после ще се окажем в положение да обсъждаме и гласуваме поредния странен международен договор, който като минимум ще ощети бюджета. Просто при Вас винаги има някакъв втори план. Правите предложения без да изяснявате евентуалните бъдещи стъпки – с кого планирате да се прави това съвместно патрулиране или поне да кажете с кого планирате да не се прави, защото това също е важен елемент.
Ние смятаме, господин Министър, че трябва да оттеглите този Закон, да ускорите ремонтите на самолетите, да ускорите процедурите за придобиване на нов тип изтребител и с това да покажете отговорно отношение към НАТО, а не формално, изпълнявайки препоръки, направени на среща на върха на Уелс. Нека укрепим първо авиацията си, а след това да предвидим тези възможности за съвместно патрулиране, когато сме в силна позиция за преговори, а не в позиция на отчаяни молители. Благодаря.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>